Поничките вкъщи, гняв във Фейсбук (ОБЗОР)

Поничките вкъщи, гняв във Фейсбук (ОБЗОР) | StandartNews.com

Братята твърдят, че са се защитавали и дори са вадили езика на жертвата

Медиците още се колебаят от какво е починал Тодор

Братята Десислав и Иван Дамянови, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор Йорданов, бяха пуснати под домашен арест. Решението на съдията докладчик Петя Вълчева от Окръжния съд във Враца разгневи роднини и приятели на жертвата, които бяха обсадили сградата.

Братята, известни като Поничките, са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди. За такова престъпление по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.
Според прокурора Ивайло Христов има реална възможност братята да се укрият или да извършат друго престъпление и по тази причина следва да бъдат оставени зад решетките.

Адвокатите на двамата братя - Росен Бончев и Светла Генова, обаче настояваха за домашен арест. Те бяха категорични, че Дамянови са се защитавали от Тодор, който ги е нападнал с метален бокс. Според Генова няма доказателства за причинно-следствена връзка между боя и смъртта на момчето. Тя изтъкна, че двамата братя дори имат повече физически наранявания от починалото момче.

Решаващо за решението на съда се оказа и
медицинската експертиза. Дори направената аутопсия от столичните светила от ВМА не помогна да се определят точно от какво е починал Тодор. Вещите лица констатирали, че всички увреждания по тялото на момчето се дължат на тъпи предмети. Те обаче не могли да посочат точна причина за смъртта.

Двамата братя Дамянови също се изказаха пред магистратите. "Момчето, когато падна до мен, аз лично съм му вадил езика, за да го спася, аз мислех, че си е глътнал езика. Нямам какво да кажа, съжалявам за момчето. Ако може - домашен арест". Това каза в съдебната зала Десислав. "Нямам какво да добавя. Момчето първо ни атакува, един удар не сме му нанесли. Имаше втори човек, който се намеси на негова страна, вторият човек прикри бокса", заяви другият брат-Иван. Решението на съда за домашния арест на Поничките не е окончателно и подлежи на обжалване.
Вкарването на братята в съдебната зала предизвика голяма суматоха заради обсадата от близки, приятели и граждани.
За да не ескалира напрежението от съдебната охрана успяха да заблудят хората, вкарвайки в района на сградата няколко автомобила.

"Къде бяхте когато го убиха", крещеше през сълзи в очите на полицаите приятелката на убития Тодор - Грета. Братята през цялото време криеха в залата лицата си. Извеждането им от съдебната зала също бе съпроводено с гневни реплики от множеството пред сградата.

Новината за пускането вкъщи на Поничките предизвика вълна от гняв и във Фейсбук.
Снощи и пред Съдебната палата в Русе бе организиран протест под надслов "България е Враца". Организаторите настояват за справедливи присъди на убийците на Тодор. "Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция! Очакваме ви!", зоват инициаторите във Фейсбук.

Бащата на жертвата: Хора, събудете се !

"Каза:"Мамо, спокойно", и видях как се опитаха да го спасят и го натовариха в линейката", разказа пред Нова тв почернената майка на пребития до смърт Тодор от Враца. "Какво е за един баща да затвори на детето си очите, пълни с кръв, кажете ми!?", проплака и бащата на 18-годишното момче. Родителите казват, че с всяко отваряне на вратата го чакат да влезе жив и здрав. Те не доумяват как може детето им да е мъртво, а властите да твърдят, че бил с лека телесна повреда "Колко деца трябва да загинат!? Хора, дайте да се събудим!", посочи бащата, като се обърна към цяла България. Родителите споделиха, че са обещали на детето си, което вече го няма, че ще се борят докрай за него, за да има правосъдие. "Искам реална, адекватна присъда за тези убийци, защото 5, 10, 20 години не е реално!", категорични бяха те и признаха, че никой не може да им помогне. Все пак искат да спасят другите деца, за да е Тодор последният, който е загинал по такъв нелеп начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай