Помага ли магнезият при отслабване?

Почти всеки орган в тялото се нуждае от магнезий, за да функционира

Помага ли магнезият при отслабване? | StandartNews.com

Този важен и ценен минерал има редица важни функции за тялото. Той отговаря за нормалната нервна проводимост, за състоянието на костите, за сърдечния ритъм, производството на енергия, работата на мускулите, транспорта на калий и калций на клетъчно ниво и много други.

Почти всеки орган в тялото се нуждае от магнезий, за да функционира. Той е незаменим за бъбреците, сърцето, нервната система, мускулите, костите, пише az-jenata.bg.

Магнезият помага и за нормалното протичане на метаболитните процеси. Възможно ли е той да ви помогне да отслабнете? Краткият отговор е да.

Въпреки че няма категорични изследвания по този въпрос дали магнезият успява директно да помогне в отслабването и загубата на тегло, той може да бъде от полза за всеки, който се бори с излишните килограми и може да подобри цялостното здраве.

Проучване от 2012 година, публикувано в Journal of Caring Sciences установява, че магнезият помага за намаляване на задържането на излишното количество вода, причиняващо подуване на корема, крайниците и клетките в тялото, пише healthdigest.com.

Друго проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Sports Science & Medicine установява, че приемът на магнезий и храни, богати на ценния минерал помага за намаляване на кръвното налягане дори при хора, които не тренират достатъчно и имат ниска физическа активност.

Магнезият би могъл да подпомогне и усвояването на инсулина от клетките, което може да облекчи състояния като инсулинова резистентност и метаболитен синдром, свързани с наднормено тегло и повишен риск от диабет. Това установява изследване на метаданни от проучване от 2013 година, публикувани в Journal of Nutrition.

Важно е да се отбележи, че колкото и ползи да има магнезият за здравето и отслабването, това не може да замести здравословното и балансирано хранене. Не по-малко важно е да тренирате редовно и да се движите повече.

Как да си набавите повече магнезий без добавки?

Към ползите за здравето от магнезия могат да се добавят свойствата му, свързани с намаляване на главоболието, борбата с депресията и подобряване на работата на мускулатурата при упражнения и двигателна активност.

Най-добрите източници на магнезий са пълнозърнестите храни, семената, бобовите растения, ядките, млякото и зърнените култури. Ценният минерал се среща още в авокадото, бананите, ябълките, стафидите, броколите, морковите, тиквените семки, картофите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай