Ползваме отпуск без наше съгласие

Ползваме отпуск без наше съгласие | StandartNews.com

Работодателят има право да даде отпуск на служителя си без негово съгласие. Това гласят Новите реформи в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, съобщава държавното ведомство.

До тук се стига, ако работникът не пожелае да използва правото си на почивка в рамките на съответната година.

Когато служителят не поиска отпуска си до края на календарната година, за която се полага, може да получи писмена покана от шефа си да го стори.

Ако почивката е отложена или не е ползвана до края на годината, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването й през следващата календарна година най-късно до края на юни.

В случай, че началникът не е разрешил ползването на отпуска в този срок, работникът или служителят има право сам да определи кога да се възползва от правото си в рамките на давностния срок, като внесе писмено уведомление най-малко 14 дни предварително.

С новите промени отпада и задължението на работодателя да утвърждава график за ползване на платения годишен отпуск. Все пак той е задължен да уведоми своите служители за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително и натрупания от предишни години, ако има такъв.

Освен това сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за достъп до получаване на месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай