Половината софиянци с по-евтино парно

Потреблението до 1200 кВтч на по-ниски цени, ако ДКЕВР даде

Половината софиянци с по-евтино парно | StandartNews.com

София. Половината от абонатите на столичната "Топлофикация" ще ползват намаление от цената на парното от тази есен. Това предвиждат новите условия на дружеството, които бяха одобрени от Столичния общински съвет. Според тях хората с месечно потребление на топло под 250 КВтч ще плащат по цена с 20% по-ниска от утвърдената от енергийния регулатор. За домакинствата с месечно потребление от 250 до 1200 киловатчаса също ще има отстъпки. Те ще намаляват по скала от 20% до 5% от нормалата цена на парното в София. На практика 50% от софиянци ще ползват по-евтино парно, пресметнаха от "Топлофикация". Така колкото повече пестиш от топло, толкова по-голяма отстъпка ще плащаш, обясниха общинари.

"По този начин искаме да подкрепим най-вече хората, които заради ниските си доходи, стоят на изключени радиатори", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Още в петък градоначалникът ще внесе в ДКЕВР писмено предложение за новата тарифа.

Фандъкова се срещна в четвъртък с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, за да напомни за очакваните промени в закони и наредби, с които да се подобри отчитането на парното и топлата вода. Сред тях са разделяне на сметките за парно и топла вода, самоотчети на радиаторите всеки месец, таван на сградната инсталация и преносимост на данните на топломерите. Кметството настоява да се премахнат и лихвите върху прогнозните сметки. Стойнев е поел ангажимент до седмица да сформира работна група с представители на общината и депутати, за да предложат новите законови текстове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай