Полицаи помиряват Катуница с Цар Киро

Рашков се барикадира в Пловдив, умува ще се връща ли на село

Полицаи помиряват Катуница с Цар Киро | StandartNews.com

Пловдив. Кирил Рашков отново е свободен човек. Рано сутринта днес Цар Киро напусна затворническото общежитие в Пловдив, където прекара близо 2 г. Рашков бе осъден на 3,5 г. за отправени смъртни заплахи. По-късно висшите магистрати намалиха наказанието му на 2,5 г. Цар Киро обаче си спести половин година зад решетките, тъй като работеше като градинар. А 2 дни труд в затвора се броят за 3 излежани.

Цар Киро влезе "на топло", след като заплаши да убие съселяните си Веселин Христов и приятелката му. Двамата заведоха дело срещу ромския богаташ след размириците в Катуница, когато приближени на Рашков прегазиха с бус 19-годишния племенник на Веселин - Ангел Петров. Ден след това на барикадите почина и 16-годишният Павел Толев. За заплахи към роднините на Ангел лежа и внукът на Цар Киро. Рашков-младши също излезе по-рано, защото се трудеше в затвора.
------------------------------
Цар Киро, който зад решетките постоянно демонстрираше влошено здравословно състояние, излезе в цветущо здраве и със самочувствието на цар. Бе доста напълнял като добре гледан човек, облечен бе в костюм с вратовръзка и тъмни очила, като повече приличаше на бизнесмен, който идва от среща, отколкото на бивш затворник. Не на място бе единствено найлоновата му торбичка, в която вероятно бе събрал багажа си от последните дни в затвора. Зад решетките Рашков се е трудил като градинар и нито веднъж

не отказал да копае градинките

или пък да полива лехите в двора на затворническото общежитие, научи "Стандарт".

В началото Цар Киро се противопоставял на установения вътре строг ред и влязъл в пререкания с надзирателите. След като получил няколко наказания обаче, бързо се научил на покорство, призна директорът на пловдивския изолатор Божил Иванов. И бе категоричен, че Рашков не е ползвал никакви привилегии. Живеел като обикновените затворници - дори бил в килия с още 7 души. Излизал е в домашен отпуск три пъти, като единия път е било, за да отиде на погребението на брат си. Връщал се е навреме, без да създава проблеми на управата на затвора. Не е създавал етнически конфликти сред останалите осъдени, а роднините му са идвали доста често на свиждания, обясни още Иванов.

И днес сутрин в 9 ч най-близките на Цар Киро - синът му Ангел и съпругата му Костадинка,

го чакаха пред затвора с черен мерцедес

Към журналистите Рашков се обърна със заповеден тон да разкрият истинската причина, поради която бил в затвора. Не пожела да каже нищо повече и се качи в колата. Царица Костадинка бе по-словоохотлива и заяви, че тепърва семейството ще обсъжда къде ще живее и дали ще се върне в Катуница. По думите й, хората там не били зле настроени и никой нямал нищо против тях. От затвора обаче фамилията се отправи към пловдивското си жилище на ул. "Славянска", където се барикадира зад спуснати щори и заключени врати. А царица Костадинка се похвали, че е наготвила вкусни манджи на мъжа си за добре дошъл.

В същото време служители на реда от сутринта обикаляха из Катуница, предупреждавайки местните да запазят спокойствие. И, ако видят Рашков в селото, в никакъв случай да не нарушават обществения ред. Полицейската акция започна час след като Рашков излезе на свобода, видя на място "Стандарт". Униформените

първо се отбиха в кафенето на Веселин

Христов, който всъщност изпрати ромския богаташ зад решетките. Двама полицаи влязоха в заведението около 10 ч и извикаха собственика настрани, като му говореха в продължение на няколко минути. След това си тръгнаха, а по думите на Христов го предупредили да се запази мир в случай, че Рашкови се появят в Катуница. Полицаи ходили още при бащата на Ангел и при родителите на Павел също да ги помолят да бъдат сдържани и да мислят за запазване на спокойствието в селото.

Действително, откакто Рашков влезе в затвора, в Катуница няма напрежение, сподели и Веселин Христов. Припомни обаче, че двете момчета ги няма и хората няма да забравят случилото се. Вуйчото на Ангел обясни още, че изпитва притеснение от освобождаването на ромския бос. Причината била не страх за собствения му живот, а опасението, че може да посегне на някой от семейството му. "Той

няма морал, много е жесток

и няма да му мигне окото да навреди дори на дете или жена", сподели мнението си за Цар Киро Веселин. Христов е категоричен, че затворът не може да промени Рашков, още повече че той е лежал и преди зад решетките, като тогава е имал присъди и от по 5 г. "Не мога да кажа как ще реагират хората, ако се появи в селото, но със сигурност няма да допуснем връщането му", зарече се още Веселин.

Ромската фамилия остана без палати

Хората от Катуница знаеха от дни, че предстои излизането на Цар Киро от затвора. Коментарът им бе същият, както и през последните 2 г. "Не искаме Кирил Рашков и издънките му в селото. Дори само един от тях да се опита да дойде тук, ще се вдигнем и ги прогоним". В действителност Рашков няма и къде да се върне в Катуница, тъй като имотите на фамилията тук са под запор на НАП заради неплатени данъци. Единият дори наскоро бе продаден на публичен търг. Част от къщите, включително и лятната резиденция, където Цар Киро отглеждаше пауни и сърнички, бяха съборени като незаконни. Останалите все още стоят с изпочупени прозорци и покъщнина и са опожарени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай