Полицаи на кушия в дъжда

Черпят ездачите с питка, Лазаров взе и децата на площада

Полицаи на кушия в дъжда | StandartNews.com

София. Традиционната кушия за Тодоровден започна с оспорвана надпревара между служителите на МВР от Конна полиция към СДВР в столичния квартал "Бенковски". Независимо от мрачния дъждовен ден днес стотици хора се събраха на площада пред читалището. Деца с национални носии поздравиха присъстващите с песни и празнични обреди, чупиха се питки и се раздаваха на участниците в състезанието.

 

"Едно време са награждавали победителите с жито и ечемик", разказа Лидия Пеева. Тя влезе в ролята на стопанката, която посрещна с питка ездачите за здраве и берекет. От площада под съпровода на духовия оркестър на Академията на МВР всички се отправиха заедно към стадиона, за да се насладят на майсторската езда и уменията на служителите на реда. А те спретнаха наистина зрелищно шоу, в което демонстрираха перфектни умения и страхотна езда на трудния и мокър терен. Независимо че някои от жребците се подхлъзваха и имаше опасност от падания, полицаите не се отказаха да преодоляват и най-високите препятствия за радост на публиката.

 

Традиционното прескачане на горящ обръч също бе демонстрирано. В разгара на състезанието дъждът се смили над празнуващите и спря. Сред най-любопитните зрители в публиката бяха децата, които дори се оказаха чудесни познавачи на конните състезания. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров присъстваше заедно със съпругата си и двете си деца. Почти цялото ръководство на полицията също бе на стадиона, за да се наслади на уменията на конните полицаи. За тези служители е известно, че едновременно трябва да са добри ездачи, но и да не забравят да се грижат за обществения ред. Най-важното обаче е връзката с животното, с което работят. Полицаят и конят в този случаи са неделим екип. Конната полиция се използва на места, където конят дава преимущество. В момента освен в София подобно звено на МВР има и в Стара Загора.

 

На Тодоровден на почит са конете и в тяхна чест се организират състезания. Празникът се отбелязва и от Конната полиция. В народния фолклор не случайно е наречен още "Конския Великден". Публиката остана доволна от представлението. Хората отчетоха и, че участниците в кушията само след няколко часа са на работа заради дербито на Националния стадион между отборите на "Левски" и ЦСКА. Надпреварата между конните полицаи приключи с предметни награди за всички участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай