Показват в Бургас първия рали шампион

Показват в Бургас първия рали шампион | StandartNews.com

Карах безумно с над 30 км/час, вайкал се шофьорът през 1887 г.

Автомобилът, спечелил преди повече от век първото рали в света, ще бъде показан в Бургас тази неделя. Уникатът "Dion - Bouton" от 1906 г. ще бъде перлата в седмия Парад на ретро автомобили и мотоциклети в морския град. Френското возило се е славело като чудото на автомобилната индустрия в зората на миналия век. Утре то е още по-ценно, защото легендарната марка е изчезнала след Първата световна война. На Балканите няма друг такъв автомобил, а негов собственик е колекционер от Бургаски авто-мото клуб "Ретро", който частично го е реставрирал.
Шансът да се види отблизо оригинал на "Dion - Bouton" е уникален. Ценители от чужбина вече пътуват към Бургас, специално за събитието. Безценната антика е известена с това, че е спечелила първото в света автомобилно състезание, организирано във Франция в края на XIX век. Само една кола успяла да премине цялото трасе - "De Dion - Bouton", а когато финиширал, пилотът възкликнал: "Извърших истинско безумие - на правите участъци шофирах с над 30 км/час!"

"Въпреки че звучи невероятно и смешно, но действително е било безумие да се шофира с подобна скорост от 30 км/ч подобна кола. Автомобилът е едноцилиндров и почти изцяло от дърво, а седалките са истински фотьойли", разкриват любопитни подробности организаторите на ретро парада.
За времето си компанията е била най-големият производител на коли.

Първият й автомобил е работел с парен двигател на лодка и бойлер

Втората кола на "De Dion - Bouton", наречена La Marquise е участвала в така нареченото Първо моторно състезание в Европа, проведено през 1887 година.
Уникатът "Dion - Bouton", който ще се разходи в неделя в Бургас, е единствен на Балканите. Той е най-новото попълнение в колекцията на бургаския авто-мото клуб "Ретро" - организатор на изложението. Парадът започва в 10.00 часа пред Морското казино.

Още един легендарен автомобил - от най-титулуваните модели на марката - BMW 850, 12-цилиндров, ще прикове погледите на автоманиаците. Макар и от 90-те години, моделът е от супер лимитирана серия и отдавна не се произвежда. Част е от Клуб 300, което означава, че развива скорост от над 300 км/час.
В Бургас

ще дефилира и истински хот род

За първи път край морето ще бъде изложена изцяло направена у нас реплика на "Mercedes 230" от 1932 г. Автомобилът е двуместен кабриолет, дело на Кирил Николаев - единствения български майстор, признат от американската хот род федерация.
Повече от 100 коли и 20 мотоциклета ще бъдат показани утре в морския град. Заедно с БГ маниаците интересни модели ще покажат собственици от Сърбия, Гърция и Русия.
Един от тях ще спечели голямата награда, която е изработена от стари автомобилни части. Скулптурата е дело на младия и талантлив художник Иван Янков, който също е член на бургаския авто-мото клуб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай