Подпочвени води пречат на отводняването в Мизия

Подпочвени води пречат на отводняването в Мизия | StandartNews.com

Мизия. Високият стоеж на подпочвените води забавя и възпрепятства отводняването на имотите в Мизия, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски, цитиран от „Фокус". По думите му, ситуацията продължава да е тревожна.

По-късно през деня ще се запознаят еврокомисарят Кристалина Георгиева и служебният вътрешен министър Йордан Бакалов.

Продължават да работят автомобилите на пожарната, заедно със специализирани помпи, които отводняват дворовете.

„Високите подпочвени води са един важен и непреодолим фактор. Хубавото е, че река Скът е в коритото си и се очаква до 4 дни и подпочвената вода да се отдръпне при едни добри метеорологични условия", каза още Виолин Крушовенски.
По думите му, водата в Мизия остава негодна за пиене. Използва се само за битови нужди. Военно-полева кухня осигурява храна на около 800 жители.

Осигурено е 24-часово медицинско присъствие.

Епидемиологичната обстановка в Мизия е под контрол.

Създадена е комисия, която оглежда и поставя кодове за опасността на къщите в Мизия, ръководена от заместник-ректора на Висшия институт по архитектура и строителство.

Поставят се кодове, които да дадат реално състояние за опасността на сградите.

„С червен код се означават всички къщи, които са видимо компрометирани и има реална опасност да рухнат. С жълт код – тези, които имат конструктивни проблеми на основите, носещите стени и други укрепващи елементи, причинени от силната вълна. Със зелен код се означават къщите, които са годни за обитаване по отношение на тяхната сигурност", обясни Виолин Крушовенски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай