Подариха на Варна паметник за спасяването на евреите

Чакаме над 150 000 израелски туристи, каза посланик Шаул Камиса Раз

Подариха на Варна паметник за спасяването на евреите | StandartNews.com

Варна. "Смятам, че повече от 150 000 туристи от Израел ще посетят България", каза във Варна посланикът на Близкоизточната страна у нас Шаул Камиса Раз. Дипломатът допълни, че с точен процент за ръста на туристите от Израел не може да се ангажира.

"Това, което се случи миналата година в Бургас, ще подсили връзките между двете страни и няма да попречи на туристическия поток", категоричен бе посланикът. Той допълни, че още не е започнал активният летен сезон, но е забелязал много еврейски туристи и във Варна, и в Бургас.

Дипломатът изказа благодарности на българската държава и на полицията за усилията, които полагат за сигурността на туристите от Израел.

Шаул Камиса Раз е в крайморския град за откриването на паметник на благодарността към българските си спасители от варненските евреи. Инициативата е на организация "Шалом" и е част от проявите, посветени на 70-годишнината от паметните събития през 1943 г. Паметникът, чийто автор е скулпторът Людмил Блажев, представлява шофар - рог за свирене.

Дипломатът обясни, че шофарът е символ, свързан с еврейската история. Той разказа, че се с този еврейски духов инструмент, изработен от рог на овен, се свири на еврейската Нова година. "Шофарът има силен звук и се него се обръщаме към Бога", посочи посланикът. Когато започва Новата година, се свири с шофар и евреите се надяват, че вратите на небесата ще се отворят и Господ ще ги чуе, разказа Негово превъзходителство. Шофарът е част от националната символика. Според преданията звуците му са разрушили стените на Йерихон. В днешно време с шофар се тръби на празниците Рош-а-Шана /Нова година/ и Йом Кипур /Ден на изкуплението/, както и при встъпване в длъжност на президента на Израел.

Според посланика паметникът във Варна е символ на отварянето на небето за Варна и варненци за успехите на града. Дипломатът бе категоричен, че българският народ преди 70 години е направил нещо, достойно за уважение и пример. Склупторът Людмил Блажев е автор на паметника на Яворов в Брюксел, на паметниците на Левски в Солун и на още 4 места в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай