Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски | StandartNews.com

На 19 февруари в цялата страна се чества паметта на Апостола на свободата Васил Левски, по повод годишнината от неговата кончина. След като е заловен от заптиетата на Османската империя на 27 декември 1872 г. и прехвърлян от Ловеч в Търново и от там в София, той е осъден на смърт от Софийската извънредна следствена комисия на 14 януари 1872 г. и е обесен в покрайнините (тогава) на София. Днес на мястото на неговата смърт се издига паметникът на едноименния булевард.

Всъщност правилното изчисляване на деня на обесването на Левски по Грегорианския календар дава датата 18 февруари. На много места в България паметта на Апостола бе чествана вчера, но в национален мащаб е приета датата 19-и. 

С различни прояви в цялата страна ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски. 

Церемония-поклонение пред Паметника на Васил Левски в София ще се проведе от 18.00 часа. Преди това, от 17.00 часа, в храм „Света София" ще бъде отслужена Архиерейска панихида по повод 142 години от гибелта на Апостола на свободата.

От 10.00 до 18.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) със специална програма ще бъдат припомнени делото и завета на Апостола на свободата Васил Левски.

В 10.30 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина в Бургас със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на 142-та година от гибелта на Апостола. От 12.00 часа в спортния корпус на ОУ „Княз Борис І" ще се проведе спортно състезание и викторина под мотото „Лъвски скок". От 18.00 часа в зала „Петя Дубарова" на Морското казино ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов "Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски".

От 09.30 часа катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод 142 години от обесването на Васил Левски. От 10.00 часа ще се състои поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски.

От 11.30 часа Община гр. Добрич организира общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски по повод 142-та годишнина от гибелта му.

В Плевен от 11.00 часа пред паметника на Васил Левски в центъра града ще се състои паметен ритуал по повод 142-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат институции, организации, граждани.

От 11.00 часа на Паметника на загиналите за свободата на България - срещу сградата на Общинска администрация Сандански, ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на почит по повод 142-годишнината от обесването на Апостола на свободата. От 18.00 часа в Дома на културата всички санданчани ще могат безплатно и премиерно да гледат 210 минутния филм „Дякон Левски" осигурен от кмета на община Сандански – Андон Тотев под режисурата на Максим Генчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай