Почина легендарна модна дизайнерка

Тя изработи златна пелерина за покойния вече папа Йоан Павел Втори

Почина легендарна модна дизайнерка | StandartNews.com

Източник: Japan Today

Юми Кацура, модната дизайнерка, допринесла за популяризирането на западното булчинско облекло в Япония и изработила златна пелерина за папа Йоан Павел Втори, почина на 94-годишна възраст, съобщиха от офиса ѝ.

След като изучава висша мода в Париж, Кацура открива първия булчински салон в Япония през 1964 г. по времето, когато традиционните кимона все още доминират в сватбените церемонии, а роклите в западен стил се носят само от 3 % от булките.

Започвайки в Ню Йорк през 1981 г. с роклята със силует „Yumi Line“, тя открива магазини по целия свят, включително в Италия и Франция, „оказвайки влияние върху булките не само в Япония, но и по целия свят“, се казва на уебсайта ѝ.

През 1993 г. тя изработва за Йоан Павел Втори роба за религиозни служби, която отнема две години и демонстрира тъкането на хаката-ори - техника, използвана за изработване на кимона.

Същата година понтификът, който почина през 2005 г., носеше пелерината и подходяща златна митра на Великденска служба, която се излъчваше по целия свят.

„Когато получих благодарственото писмо от папата, по бузите ми се стичаха сълзи“, спомня си Кацура и добавя, че това е засилило чувството ѝ за мисия да „предава японската красота на света“.

През 2012 г. Кацура, чието истинско име е Юми Юки, постави и рекорд на Гинес за най-голям брой перли - 13 262 - на сватбена рокля.

Тя обаче признава, че не е носела сватбена рокля за собствената си сватба.

„Белият цвят не е подходящ за мен“, казва Кацура в интервю през 2018 г. „Носех тъмнозелена кадифена рокля.“

„Моята мисия е да направя жените по света щастливи“, каза тя пред друг интервюиращ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай