По-бързо отчуждават земя за нови пътища

По-бързо отчуждават земя за нови пътища | StandartNews.com

Кабинетът с 20 допълнителни мерки за повишаване на инвестициите

По-бързо ще се отчуждават земи при изграждане на нови пътища и при ремонт на съществуващите. За целта ще бъде създадена работна група, която ще трябва да предложи конкретни промени в законите и наредбите, които да улеснят механизмите за компенсиране на собствениците на земя, при спазване на конституционните им права. Това е част от допълнителните мерки за създаването на по-добри условия за инвестиции, които бяха приети от Министерски съвет на последното му заседание. В допълнителния пакет от предстоящи промени са включени 8 правни мерки, 5 административни мерки и 7 открити въпроса. Те са предложени от министъра на финансите Владислав Горанов и ще бъдат добавени към 116-те мерки за привличане на инвестиции, които бяха приети от кабинета по-рано тази година. До септември ще трябва да се приоритизират пътищата, които трябва да се ремонтират или да бъдат изградени. Като ще се взимат предвид качеството на пътната настилка, натовареността на отсечката и засегнатото население, гласи решението на кабинета.

Допълнителните 20 мерки за подобряване на средата за инвестиции са насочени в няколко проблемни области. Освен лошото състояние на пътищата, това са "Липса на специалисти в търсени от бизнеса области и лошо качество на професионалното образование", "Често променящо се законодателство" и "Ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове".
Най-много от новите мерките целят повишаване качеството на образованието. Предвижда се въвеждане на нова структура в системата за професионално обучение и разширяване на спектъра от възможности за придобиване на професионална квалификация от ученици, навършили 16 г. Ще бъде променена и наредбата за провеждане на обучение чрез работа (дуално обучение). Една от мерките предвижда да се разработи държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на педагозите - учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Обмислят се и варианти за повишаване квалификацията на педагозите, така че да отговаря на динамично променящите се социални и икономически условия. Като това може да стане чрез допълнителни обучения на учителите. Предвижда се и приемане на наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Инженер в инвестиционното проектиране", което се налага заради повишеното търсене на такива кадри. След приетите от кабинета мерки е и провеждане на допълнително практическо обучение на студентите чрез повече стажове.

По отношение на проблема "Ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове", се предвиждат промени в Закона за медиацията. Целта им ще бъде увеличаване на популярността и засилване на доверието на обществото в този способ за извънсъдебно решаване на спорове, което да спести време и средства на съда, гражданите и бизнеса. Като това може да стане с подобряване на процедурата по медиация и повишаване на компетентността на медиаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай