Плевнелиев свиква КСНС при война в Сирия

Според Плевнелиев към момента няма нужда от свикване на КСНС; Военният министър Ангел Найденов съобщи, че България няма възможност да участва в евентуална война

Плевнелиев свиква КСНС при война в Сирия | StandartNews.com

Шабла. Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, ако в Сирия започнат военни действия или ако се наложи България да участва в операция в региона. Той съобщи, че няма информация за каквито и да било искания към страната и не се налага свикване на КСНС. Главният секретар на президентството ще участва в Съвета по сигурността към Министерския съвет, който ще заседава в петък.

Президентът очаква данните на правителството за това, дали има опасност от бежанска вълна и има ли искания към България. От своя страна военният министър Ангел Найденов съобщи, че правителството ще съобщи окончателната държавна позиция по конфликта след заседанието, но България няма възможност да участва в евентуална война. Двамата с Плевнелиев наблюдаваха съвместни стрелби на български и сръбски части на полигона „Шабла".

"Лично аз ще свикам Консултативен съвет по национална сигурност в по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили, че темата на Консултативния съвет по национална сигурност, която предстои да се разглежда, ще бъде реформата в сектор „Сигурност". Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам Консултативния съвет по национална сигурност много по-рано от предвиденото, спрямо ситуацията. Към момента няма такава нужда", каза Росен Плевнелиев.

По думите на президента химическата атака в Сирия е „нечовешки акт и престъпление срещу човечеството". Той посочи, че България ще действа солидарно, спрямо ангажиментите си в НАТО и Европейския съюз.

Ангел Найденов обаче предупреди, че България няма възможност да участва в евентуална война в Сирия

„Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция. България е за диалог в решаването на сирийската криза, докато не се изчерпят всички възможности за мир. Не притежаваме способността за преки военни действия", каза военният министър.

Той съобщи, че страната е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия Изток, половината от който е от сирийци. В сряда правителството отпусна над половин милиард лева за изграждането на нов бежански център.

В средата на септември президентът Росен Плевнелиев ще направи дебат за пазарната икономика, корупцията, монополите и олигархията, съобщи той в Шабла. Това ще е първата от планираните от него дискусии по наболели проблеми, по които да се намери решение. Другите два ще са за медийната среда и за правораздаването.
Плевнелиев очаква правителството да направи публичен отчет за първите си 100 дни на управление. Премиерът Пламен Орешарски вече обяви, че ще се отчете пред парламента и ще подложи на дебати управленската програма.
Плевнелиев не отрече, че кабинетът работи в "динамична среда на нестихващи протести и изключително ниско доверие към политиците и институциите, както и сложна икономическа ситуация, продиктувана от нестихващата в световен мащаб криза". Той критикува властта, че бави важни реформи като пенсионната и здравната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай