Плевнелиев се покланя пред костите на Самуил

Плевнелиев се покланя пред костите на Самуил | StandartNews.com

В понеделник България отбелязва 1000 г. от смъртта на владетеля

Президентът Росен Плевнелиев ще се поклони пред костите на цар Самуил в понеделник. На 6 октомври България отбелязва навършването на 1000 г. от смъртта на българския владетел. Костите на Самуил, които повече от 40 г. се съхраняват в сейф във фонда на Византийския музей в Солун, ще бъдат извадени за българската делегация. В нея са и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и министърът на културата Мартин Иванов. Заедно с президента те ще положат венец пред тленните останки на Самуил. Държавният глава през последните две години прави постъпки пред гръцките власти за връщането на костите на българския цар у нас. Посещението му е изключително важно и в контекста на споровете с Македония относно българската история.

Поклонението пред костите на Самуил е само една от инициативите за тържествено отбелязване годишнината от смъртта му. В понеделник в БАН започва тридневна международна научна конференция на тема "Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХI в. История и култура". Участие във форума, който е едно от най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, се очаква да вземат 65 учени от България и чужбина. По този повод в БАН е организирана изложбата "Църквата в Самуилова България - корени и наследство". В памет на великия български цар в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще се отслужи заупокойна молитва в понеделник. Вечерта от 19 ч в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" слово ще произнесе служебният премиер проф. Георги Близнашки в качеството си на председател на Националния организационен комитет по отбелязването на годишнината от смъртта на Самуил. Заключителните събития ще са в Петрич на 9 октомври. В парк-музея "Самуилова крепост" е предвиден историческият спектакъл "Неослепена памет". Вечерта ще се проведе тържествена проверка-заря, а държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме представителните армейски части.

Паметник на владетеля до "Света София"

В понеделник в 17.30 ч до църквата "Света София" в столицата в присъствието на служебния премиер Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев ще бъде осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил. Той ще бъде издигнат през ноември с финансовата подкрепа на фондация "Българска памет". Ще представлява триметрова бронзова статуя върху постамент, също от близо три метра, ще се издига срещу композицията на арх. Далчев "Самуилови войници" откъм страната на църквата "Света София". Тя е дело на скулптора Александър Хайтов, избрана с конкурс.
Местоположението на паметника на Самуил не е случайно. Той е на 20 м от базиликата "Света София", която по мнението на историците е силно свързана с българския владетел. Смята се, че той е бил кръстен именно в тази църква от баща си комит Никола - управител на Средец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай