4 дни събития за 1000-годишнината от кончината на цар Самуил

4 дни събития за 1000-годишнината от кончината на цар Самуил | StandartNews.com

София. В предстоящите дни от 6 до 9 октомври ще се състои кулминацията на програмата за отбелязване на 1000 години от кончината на великия български държавник цар Самуил, съобщиха от Министерството на културата и оповестиха календар на предвидените събития.

На 6 октомври министърът на културата, доц. д-р Мартин Иванов, ще се включи в държавната делегация, оглавявана от президента Плевнелиев, която ще посети Солун, за да положи венци пред костите и плащеницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура.

В същия ден в 10:00 ч. в Централната сграда на Българската академия на науките, се открива Международната научна конференция, посветена на живота на цар Самуил. Час по-рано, в 9:00 ч., пак там, ще бъде открита изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство". В същия ден, от 13:10 ч. ще се състои поклонение и полагане на венец пред паметника на Самуиловите войни в София.

Отново на 6.10. от 17.30 часа до църквата „Света София" в столицата, министър Иванов ще присъства на освещаване на мястото и полагане на основния камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който ще бъде издигнат през ноември.

От 17.45 часа, министър Иванов ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски" в памет на великия българския цар.

От 19:00 ч., министър Иванов ще вземе участие във Възпоменателната вечер, посветена на годишнината, с концерт на църковна музика в Аулата на Софийския университет, която ще се състои в рамките на международната научна конференция, организирана от БАН.

На 7.10 от 18:00 ч., министър Иванов ще присъства на откриването на изложбата „Цар Самуил в битка за България", организирана от НАИМ.

На 8.10 от 19:00 ч., Националният музей на българското изобразително изкуство ще открие в Националната художествена галерия, София, изложбата „Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници".

На 9.10, събитията ще бъдат концентрирани в Петрич и ще протекат с участието на министър Иванов и други представители на Министерството, както следва – от 9:30 до 14:30 ч. научна конференция с участието на БАН и Македонския научен институт; от 18:00 ч., исторически спектакъл „Неослепена памет" в Националния парк-музей „Самуилова крепост" и последваща тържествена заря-проверка с участието на Националната гвардейска част.

За организацията на отбелязването на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил още в края на 2013 г., е сформиран Национален комитет, председателстван от министър-председателя на Република България и със заместник председатели: министърът на културата, министърът на образованието и науката и председателят на БАН. В него участват представители на Президентството и други институции. Сформиран е и Организационен комитет, председателстван от акад. Васил Гюзелев, в който са включени държавници, учени и общественици. /В началото на м. Септември, са направени персонални промени в състава на Националния комитет, предвид оставката на правителството „Орешарски". Последното заседание на Организационния комитет се състоя в МС на 03.10-2014 г./ За осъществяване на програмата от събития с ПМС са утвърдени и средства (550 000 лв.), които са предоставени по бюджета на МОН, а от там на БАН. Общата програма за събитията е изготвена от страна на БАН. В нея по-съществени акценти са: международна научна конференция, организиране на изложби в НИМ, НБКМ, АИМ и други публични и научни събития. Събитията се предвиждат и при Самуиловата крепост до с. Ключ, общ. Петрич.

В периода март-септември 2014 г., бяха проведени редица разговори с гръцката страна. Последният от тях се състоя в Министерството на културата, между посланика на Република Гърция в България и министър Иванов. Обект на коментар бе молбата на българската страна за предоставяне на артефакти от Гърция на България за включване в изложби, като акцент бе поставен върху т.нар. Плащеница на Цар Самуил, която се съхранява в Музея за византийска култура в Солун. Предвиждаше се тя да бъде в основата на предстоящата изложба в АИМ. За съжаление, отговорът от страна на Музея бе, че артефактът е в тежко състояние и не бива да бъде транспортиран.

На 29 юли 2014 г. реално бе даден старт на събитията, когато бе организирано поклонение в Петрич, на което бе почетена паметта на ослепените и убити в битката преди хиляда години войни на цар Самуил. Състоя се заупокойна молитва и церемония в мемориала „ Самуилова крепост" край Петрич.

Обществен инициативен комитет, подкрепен от Столична община, започна дейности за издигане на паметник на Цар Самуил в столицата. Министерството на културата активно участваше в разговорите за определяне на място на паметника и в крайна сметка се взе решение той да бъде издигнат в градинката до храма „Света София", където до издигането на монумента, предстои да се постави паметна плоча.

За предстоящата международна конференция, организирана от БАН, бяха поканени, и приеха да участват учени от Австрия, Албания, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Германия, Полша, Русия, САЩ, Македония, Сърбия. Работата на конференцията ще бъде обособена в 3 секции, като се предвижда да няма основен пленарен доклад, а две основни научни съобщения, които да бъдат представени от акад. Гюзелев и проф. В. Тъпкова-Заимова.

На 18 септември 2014 г. бе открита изложба, посветена на цар Самуил, в Националната библиотека. Преиздаден бе романът на акад. Антон Дончев „Сказание за времето на Самуил". Преиздаването е с предвидените по програмата средства, като допълнително бе подпомогнато и от министерството на културата. Министерството също така закупи бройки от преиздадения роман, които ще бъдат предоставени на Регионалните библиотеки, библиотеките към българските културни центрове в чужбина, библиотеките на училищата по изкуствата и по културата. От страна на БАН са издадени сборник с документи под редакцията на проф. Василка Тъпкова – Заумова.

По инициатива на ректорското ръководство на УниБИТ бе издаден специален брой на вестник „За Буквите", които са посветени на цар Самуил.

Инициативи се предвиждат и в училищата в страната, където ще се проведат специални часове от класните ръководители и преподавателите по история, които ще представят пред учениците делото на Цар Самуил.

По инициатива на зам.-министър Виктор Стоянов, в министерството на културата бе организирана среща с общественици и публицисти, изразяващи в медиите притеснения относно недостатъчно богатата, според тях, програма на събитията, или недоброто им отразяване в медиите. На тази среща те бяха запознати с хода на събитията и дейностите по отбелязване на годишнината. Зам.-министър Стоянов ги призова да се включат по-активно в медийното отразяване на програмата и заяви, че Министерството е отворено за диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай