Платиха $918 000 за писмо на Мао

Платиха $918 000 за писмо на Мао | StandartNews.com

Анонимен купувач плати 918 000 долара за писмо на лидера на Китайската комунистическа партия Мао Дзедун до водача на Лейбъристката партия на Великобритания Клемънт Атли от 1937 г.

В писмото Мао призовава британеца да му осигури "практическо сътрудничество" за сражения срещу японските войски, нападнали Китай. Според аукционната къща Сотбис, в която беше проведен търгът, посланието на Мао съдържа изключително рядък негов оригинален подпис. Документът бил купен от китайски частен колекционер. В напечатаното писмо Мао казва на тогавашния лидер на британската опозиция Атли: "Убедени сме, че британският народ, когато научи истината за японската агресия в Китай, ще се надигне в подкрепа на китайския народ, ще организира практическо сътрудничество и ще принуди неговото собствено правителство да приеме активна съпротива срещу опасност, която в крайна сметка заплашва тях не по-малко от нас". Писмото стигнало до Лондон чрез журналиста Джеймс Бъртън, който добавил към документа допълнителна бележка, в която съветвал британския политик да запази посланието поне от любопитство.

Общо 4,97 млн. долара пък бяха платени на търга на вещи на Маргарет Тачър (1925-2013), който се състоя в централата на аукционна къща "Кристис" в Лондон. Най-голяма цена бе платена за статуетка на американски плешив орел, подарен на Желязната лейди от американския президент Роналд Рейгън на 13 юни 1984 г. - 404 000 долара. Вторият най-скъп лот бе червена папка за важни държавни документи, която бе продадена за 365 000 долара. На трето място се нареди колие на бижутерийната къща "Жозеф Шоме", украсено с изумруди и диаманти - 240 000. За сватбената рокля на Тачър, с която тя минава под венчило през 1951 г., анонимен купувач плати 37 600 долара. Семейството на бившия премиер реши да продаде на търг нейни лични вещи, след като лондонския музей отказа да ги включи в своята архивна колекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай