Понеделник,

Питат ромите в Гърмен за имоти, доходи и помощи

От: Failed to load user -
1741
Питат ромите в Гърмен за имоти, доходи и помощи
A
A
A

Няма да ги настаняват в бивши здравни служби, решиха съветници

Общинският съвет в Гърмен в присъствието на областния управител Бисер Михайлов прие специална декларация по отношение на жителите на ромския квартал „Кремиковци". Сесията продължи до късно в понеделник и целта й бе да намери решение за подслон на тези роми, които живеят в 124-те незаконни постройки, подлежащи на събаряне.

„Ще се направи проверка на всички в квартала каква собственост притежават – не само в Гърмен, но и в страната. Искаме да сме наясно какви недвижими имоти имат, какви са приходите им, имат ли автомобили, колко социални помощи получават. Искаме да им предложим настаняване в общински или държавен имот", заяви във вторник областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Жители на ромската махала, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свой дом.

„Става въпрос само за нови постройки. Защото няма никакъв шанс да се узаконят 124-те незаконни помещения", уточни изрично губернаторът. Общинските съветници отказаха да приемат предложението на кмета на общината Минка Капитанова част от ромите, останали без покрив над главата, да заживеят в сградите на бившите здравни служби в Гърмен и в село Горно Дряново.

„Най-важно е обаче хората от квартала да поискат да бъдат настанени на друго място. Без тяхното съгласие усилията ни ще са напразни", призна Михайлов.

Засега ромите в „Кремиковци" са категорични, че няма да напуснат махалата. Не щат общината и държавата да им търсят и намират алтернативни жилища. Няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци". "Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще палати да ни дадат да живеем в тях", твърди ромският лидер Юлиян Герасимов.

Местните жители се чудят защо никой не се е допитал и до тяхното мнение. „Как може някой да решава нещо за друг и да не потърси мнението му", споделят роми.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички