Пиетро Паролин освети храм "Успение Богородично"

Пиетро Паролин освети храм "Успение Богородично" | StandartNews.com

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия в София. Пиетро Паролин е на посещение в България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната.

Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин, който дойде в храма малко преди 10:00 ч.

Катедралният храм е построен през 1924 г. Мястото от 200 кв.м. е закупено от Иван Гешев и на 17 септември 1922 г. е поставен основният камък, предаде Дарик.

През 2000 г., по случай Юбилейната година, обявена от папата, иконостасът е напълно обновен с иконите на преподавателя в Художествената академия Здравко Каменаров, който реставрира и двете главни икони на олтара - на Богородица и на Исус Христос, от известния художник Николай Ростовцев

За 150-та годишнина на Католическата църква от Източен обред през 2010 г. и през следващите години на храма са направени частични подобрения - подновена е фасадата на църквата и покривът, а отвътре е изписана с мозайка от екип с ръководител Здравко Каменаров.

След завършване на основния ремонт в храма е поставена каменна маса, в която ще бъдат вградени мощи на светци, свързани с историята на общността.

Сред присъстващите на тържественото богослужение бяха вицепрезидентът Маргарита Попова и вицепремиерът Меглена Кунева.

По-късно днес е предвидено посещение на кардинал Паролин в манастира на монашеската общност на "Сестрите на Светата Евхаристия" в София. Вечерта (от 18.00 часа) кардинал Пиетро Паролин ще отслужи Света меса в католическата катедрала "Св. Йосиф" на ул "Княз Борис Първи" 146 в столицата.

На 21 март са предвидени срещи на държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай