Петък - почивен ден заради Серафим

Чакат го да освети спасен храм

Петък - почивен ден заради Серафим | StandartNews.com

Благоевград. Изборът на Серафим за Неврокопски митрополит донесе сериозен бонус на учениците и работниците в Гоце Делчев, където е седалището на епархията. Разбра се, че новият владика ще бъде въдворен в оглавяваната вече от него митрополия в петък. Този ден ще бъде обявен за неучебен и неработен за всички в общината.

"Вече има пълно единомислие между всички политически сили по този въпрос. Чисто формално това ще се случи в сряда по време на сесията на общинския съвет. Сигурно е, че учениците няма да са на училище, а работещите в общински институции ще са почивка в празничния ден. Частните фирми сами ще преценят дали да пуснат работниците си в еднодневна ваканция", заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Той за пореден път увери, че за миряните изборът на нов духовен водач е голям празник и нещо много важно.
Християните в Белица с нетърпение чакат новият Неврокопски митрополит Серафим да освети уникален 4-вековен храм в града. Старинната църква "Свети Димитър", строена в периода 1640 - 1670 г., доскоро се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Преди година местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай