Петък 13-ти - черен петък или просто суеверие?

Петък 13-ти - черен петък или просто суеверие? | StandartNews.com

Родните звезди не се страхуват от съдбоносната дата

Фатален ли е петък 13-и, или е просто поредната дата от календара? Страхът от прословутото число е актуален и днес, а цивилизационните натрупвания не могат да изличат суеверието на повечето хора. Близо 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-а стая, а във формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция са без номер 13.

Изчислено е още, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Други отказват да летят със самолет и да пътуват въобще, а трети отлагат покупката на жилище - за да не им се случват опасности.

Съществуват няколко хипотези за разпространението на този мит в западната култура. В скандинавската митология Локи нахълтал неканен на празненство като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. А земята потънала в мрак и траур. Според нумеролозите пък числото 13 е опасно, защото се намира след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. А 13-ката означава непредсказуемост, риск, изправяне пред опасност. В "Таро" 13-ата е картата на смъртта.

На 13 октомври 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
Попитахме известни българи с какви чувства посрещат датата, страдат ли от фатализъм и има ли неща, които избягват да правят на черния петък. Ето какво отговориха те.

Георги Мамалев:

Посвещавам му моноспектакъл

"Точно днес ще играя моноспектакъла "Какво става" от 18.30 в "Студио 5". И смятам да го посветя на тази дата. От нея никога не ме е било страх, но винаги обичам да се забавлявам, когато тя настъпи", заяви Георги Мамалев. Актьорът твърди, че не е фаталист и не вярва особено в пръста на съдбата. И разказа нещо по този повод, което е чувал от Васил Станилов. "Какво е случайност? Ами когато линията на падащата тухла и линията на движението на вашата глава се пресекат. Тогава става инцидент, той е наистина случаен. Това обясняваше шефът на своя подчинен. А когато той излезе от вратата, шефът каза на другите - пускайте тухлата!"

Мамалев твърди, че често му се е случвало да си мисли за някакъв човек настойчиво и действително малко по-късно да го срещне. Или пък, когато звънне по телефона на приятел, да чуе отсреща - "знаеш ли, тъкмо си мислех за теб". В същото време актьорът не вярва, че това е работа на някакви особени мистични сили, а е все пак съвпадение.

"Ние в НЛО преди много години направихме една песен, посветена на петък 13-и. Понеже предаването ни се падна точно на тази дата. Текстът написа Живко Колев, Стефан Димитров - музиката, а Боряна Пунчева засне клипа. И до ден днешен я пускат по радиата. И аз чувам гласовете на Чочо и Велко... В клипа пък Мария Сапунджиева играя ясновидка и гледа на карти, с които предсказва бъдещето. Няма как да не посрещаме тази дата с чувство за хумор, не вярвам, че тя наистина носи злини", заяви още Мамалев.

Ива Дойчинова:

Всичко е в главата ни

"Аз се смятам за изключително погален от съдбата човек. Тя ме обича, аз нея също. Праща ме при правилните хора в точното време и на най-подходящото място. Четвъртък е любимият ми ден и него ми се случват само прекрасни неща. Когато започнах работа в радиото, имах неделно предаване и затова четвъртък беше личният ми петък - очертаваха ми се два свободни дни. Когато исках да се завърна в радио "ФМ+", аз и екипът, с който работя, решихме да започнем на Деня на будителите. Тогава също се падаше четвъртък!", споделя чаровницата Ива Дойчинова. Водещата вярва в нумерологията, но по свой начин и умерено. На мнение е, че хората дават голямата сила на числата и дните. Никога не се е притеснявала от петъка на 13-о число от месеца. "Най-голямата магия, на която сме способни, е зарядът в главите ни", твърди Дойчинова. И допълва: "Ако вярваш, че в точно този петък ще ти се случат лоши неща, то наистина ще станат. По същия начин, ако силно искаш да срещнеш любовта точно днес, напълно възможно е чувството да те връхлети", споделя тя. Днес Ива пътува към Свети Влас, за да вземе участие в Балканската кулинарна купа - състезание, което представя хотелската храна. Затова казва, че е натоварила деня със страхотни очаквания и вярва, че ще й се случат.

Николина Чакърдъкова:

Любовта е единствената сила

Николина Чакърдъкова е напълно земен човек. Особено след като три пъти е била близо до смъртта - имала е перитонит, белодробна емболия и рак. Затова обича да се шегува, че нейното си го е взела в този живот - и хубавото, и лошото. "Не си правя хороскопи. Вярвам, че нещата зависят преди всичко от нас. Винаги си казвам, че ако нещо има да се случи, то ще стане. Когато човек не е добре, тогава осъзнава, че и дребните нещица са толкова хубави... И започва да цени живота по друг начин. Лично аз изживях някаква метаморфоза. Сега щастието ми е да давам на хората. Цялата тази отрицателна енергия, която премина през мен през последните години, я трансформирам в положителни неща. Ние можем да бъдем богати днес и сега, като се радваме на това, което имаме, защото не можем с вълшебна пръчка да променим света веднага. Животът е много хубав. Осъзнала съм го. Оценявам го всяка минута, всяка секунда. Ние можем да се стремим към по-добро битие, да създаваме по-красиви и по-хубави неща. Най-хубавото, което човек може да прави, е да дава. Аз мога с песни и танци да давам настроение. Друг може да дава любов - към ближния, към децата, родното място, родината, към всичко", казва Чакърдъкова. И допълва:

"Когато човек се научи да дава, тогава наистина разбира, че най-голямото богатство са здравето, силата, мирът и любовта. На това се крепи светът. Тази мисъл ми дава сили да вървя напред и да не мисля за глупости", споделя още голямата народна певица.

Орлин Павлов:

Господ ме спаси от ротвайлер

Орлин Павлов, един от най-големите чаровници в родния шоубизнес, има сложни отношения със силите на съдбата и фатализма. "Животът е случайност. Всичко друго е в главите ни, самовнушаваме си някакви неща. Но имам и обратния пример. Веднъж ме гонеше един ротвайлер, и докато бягах, паднах в една дупка. Добре, че собственикът си го извика и се спасих. Това бе Божията помощ. Така че, вярвам в съдбата. Тя обаче зависи и от взимането на решения. Непрекъснато се появяват нови възможности, но понякога не си готов за тях. Не винаги намираме правилния път в живота, понякога периодично се прераждаш, за да го намериш. Убеден съм, че силата е в нас, Бог е в нас!", казва Павлов.
И добавя: "Вярвам, че има и разни други сили - някой път помагат, друг път пречат. Като има бури, като се смрачава - най-много се усеща тяхното присъствие. Като деца сме викали духове. С един ключ, който се местеше от една буква на друга и ние си мислехме, че сме осъществили контакт с нещо страшно. Много цветно сънувам, а понякога сънищата са ми се сбъдвали. Случвало ми се е да сънувам някой човек, с когото не сме говорили отдавна и точно тогава да ме събуди телефонът и да се окаже, че ме търси той", признава още Орлин.

Петя Буюклиева:

Получих "Гран при" на този ден

"Аз вярвам в нумерологията и съм се обръщала към услугите на специалист по тази наука. Тя ни дава много важна информация за съдбата, за добрите и лошите аспекти на нашия живот. Моят нумеролог всяка година ми казва кои са ми силните дни и месеци и съм се учудвала колко точно може да се случи всичко без никакво разминаване", споделя Петя Буюклиева. Певицата твърди, че няма никакво притеснение обаче от петък, бил той и на 13-о място в месеца. Тя е носител на четири награди "Гран при", като една от тях е получила именно на набедения за фатален ден. Също така разказва, че е щастлива заради въпросното число, защото е пяла на фестивали и други музикални събития под този номер. "За италианците 13 е щастливо число. Те се стремят да живеят на улица с този номер, правят така, че да свържат живота си по някакъв начин с него.

Не можем да виним един ден или число за нищо. Нещастни случки, бедствия, катастрофи и прочее стават не само на 13-и. Представете си колко хора са родени на тази дата и колко радост са донесли на близките си", смята Буюклиева. Тя вярва, че кармата й е да пее. "Мисията ми е да съм на сцената и да разнасям любов чрез музиката си. Вече 35 години приятелите ми се умножават заради нея", допълва звездата.

Лили не излиза от вкъщи

Най-голямата звезда на България Лили Иванова е и сред най-суеверните родни знаменитости. Примата, която наскоро празнува рожден ден, никога не излиза от вкъщи на петък 13-и. Фаталният ден тя прекарва затворена в луксозния си дом на столичната тузарска улица "Оборище". През годините Лили е признавала, че винаги носи със себе си и два амулета - една играчка и малка иконка, с която не се разделя. Певицата е много вярваща и се моли преди концерт, а според мълвата на рождения си ден тази година е извършила таен ритуал за дълголетие пред чудотворната икона на Летящата Богородица в Девическия манастир в Самоков. "На всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте", отговаря Лили на шегобийците.

Графа се моли редовно

Влади Ампов-Графа не е суеверен, няма и талисман. Преди време той дори стартира лятното си турне точно на петък 13-и.
Има си обаче слабост - винаги преди да застане в светлината на прожекторите, казва по една молитва. Графа носи и непрекъснато червен конец на лявата си ръка. Тънката нишка е вързана от жена му Мария. Двамата им наследници Крис и Никол също са с червено конче против уроки. Така цялото семейство има по едно за кадем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай