Перничани на протест

Перничани на протест | StandartNews.com

Перничани с кирки, лопати и каски излязоха на протест срещу нерегламентирания въгледобив в рамките на града и околностите. Хората са недоволно както от безразборното копаене от нелегални миньори, така и от учредените концесии и добива извън концесионните площи. Цялата тази дейност непосредствено застрашава техните домове и имоти. Къщите в три квартала в града са напукани и здравето и живота на на хората в тях са под постоянна заплаха. Изсечени безразборно и по промишлен начин са цели горски масиви, припомниха протестиращите. Те са особено недоволни и от законен добив в открит руднник, който е на 30 м от домовете на хората.

Сред недоволните пред сградата на общинската администрация и непосредствено пред входа на черквата на св. Иван Рилски, покровител на миньорите и подвизавал се в горите на Рила, бяха и областният управител Александър Александров и председателя на общинския съвет Иво Савов. Макар и не многоброен, към протеста имаше голям медиен интерес.

Организаторите избраха Деня на лъжата и шегата – 1 април, за да привлекат отново внимание на властите и на медиите към тежкия за Перник проблем , ненамерил разрешение от години. От отговорните фактори и чиновниците като отговор досега получаваме само шегички, каза галина Гергинова от гражданската инициатива за законност във въгледобива.

През годините многократно са заявявани намерения за „вземане на мерки" за ограничаването на явлението и прекратяването му, но то продължава да се шири. Многократно е коментирана законодателна промяна за инкриминиране на нерегламентирания въгледобив, който евентуално ще засегне само хората, наричани „къртици", давали и човешки жертви при добива, но всъщност и официално явлението е дефинирано като организирана престъпност, а тя остава недосегаема. Протестиращи припомниха, че преди две години при съвместна акция на полицията и митнически инспектори бяха открити около 850 тона въглища с неизяснен произход, но от това не последва нищо.

Протестът е подкрепен от подписка, а настояванията на гражданството с конкретни предложения още днес ще бъдат внесени до Общинския съвет в Перник, до областния управител и до главния прокурор. Представители на протестиращите, излъчени от всеки от засегнатите квартали, са поканени на среща при министъра на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай