Неделя,

Пенсии във всяка поща от 1 април

От: Администратор -
2822
Пенсии във всяка поща от 1 април
A
A
A

Пада таксата за екооценка на дребен бизнес

От април пенсионерите ще може вече да получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната, а не само в тази по адресна регистрация. Това става възможно, след като всички възрастни хора вече имат електронни пенсионни картони, по които се извършва и отчита плащането на парите за старост. Въвеждането на електронните картони започна от октомври миналата година първоначално в 9 области - Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

На утрешното си редовно заседание кабинетът ще одобри необходимите промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която регламентира новия ред на изплащане. Той ще спести време и транспортни разходи на хората. Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон, който се издава в пощенските станции и ще служи за оправдателен документ с подпис на пенсионера.

Още една промяна ще улесни хората при тяхното пенсиониране - всички необходими документи, които се издават от общини и кметства, вече ще може да се изискват служебно от служителите на НОИ. Наредбата отменя и изискването при подаване на заявление за отпускане на пенсия да се представят и документ за прекратяване на осигуряването. Тази промяна бе направена от началото на годината в Кодекса за социално осигуряване.

Министерски съвет ще разгледа и промени в Закона за опазване на околната среда, които ще доведат до административни и финансови облекчения за малкия и средния бизнес. Предвижда се да отпадне процедурата по преценяване на необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда при разкриване на малки стопански обекти или тяхното разширяване. Това ще спести такса в размер на 500 лв. и три месеца чакане на дребните предприемачи.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички