Патриарх Неофит: Не се отдалечавайте от Църквата

Патриарх Неофит: Не се отдалечавайте от Църквата | StandartNews.com

София. "По примера на преподобния св. Йоан не се отдалечавайте от Църквата, какъвто и житейски път да изберете, на каквото и поприще да се посветите", призова патриарх Неофит на литургията за патронния празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", предаде БГНЕС. Главата на Българската православна църква отслужи Патриаршеската света литургия в черквата на Семинарията.

"Някои от вас, след като завършат, може би, няма да се отдадат на църковно служение, но дори и тогава не бива да се откъсват от Църквата, да отстъпват от нея, а и там, където ще са, да принасят плодове, достойни за "званието, в което са призвани" (вж. 1Кор. 7:20) и да свидетелстват с живота си за Христа", обърна се Негово Светейшество към семинаристите.

"Като се стремите да избягвате страстите, които клатушкат кораба "в морето на суетния живот", според думите на благочестивия цар Петър, засвидетелствани от житиеписеца св. патриарх Евтимий Търновски, не оставяйте вашите "душевни очи да помръкнат от скръбта и от смутовете, които властват в живота". Не позволявайте на размирния дух на нашето съвремие, на дните, които са лукави (Еф. 5:17), да обсебят душите ви и да погубят, и вас, и мнозина около вас. Както ни призовава друг житиеписец на св. Йоан Рилски "нека държим правата вяра, в която сме се кръстили, но нека и добри дела да последват вярата, та заради добрите дела и боголюбивия живот да имаме заедно с всички светии, блажения отец Йоан за застъпник и помощник", завърши словото си патриарх Неофит.

Негово Светейшество се срещна с ръководството и преподавателите на най-старото духовно училище у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай