Патриарх Неофит на мирно посещение в Русия

Патриарх Неофит на мирно посещение в Русия | StandartNews.com

Москва. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит днес заминава на мирно посещение в Руската православна църква. Той ще бъде там от 23 до 30 май.

Това е второто мирно посещение на Негово Светейшество като той ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и именния ден на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

По време на едноседмичната си визита предстоятелят на Българската православна църква ще бъде съпътстван от църковна делегация в състав: Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, началникът на кабинета на Българския патриарх Теодор Атанасов, началникът на отдел „Връзки с обществеността" при Светия Синод Александра Карамихалева и придружаващи лица. Църковната ни делегация ще посети Москва и Санкт Петербург.

Патриарх Неофит ще оглави заедно със своя домакин, патриарх Кирил, празничната Света Литургия на 24 май, когато Руската православна църква чества паметта на св. братя Кирил и Методий, в храма „Христос Спасител" и Светата Литургия в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург за Възнесение Господне – празникът на града.

По време на двустранните преговори в рамките на визитата двамата патриарси ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на светото Православие и двустранните отношения между двете сестри православни църкви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай