Патриарх Неофит е разтревожен за ситуацията в страната

Патриарх Неофит е разтревожен за ситуацията в страната | StandartNews.com

София. „Тревожно е", е мнението на българския патриарх и софийски митрополит Неофит за ситуацията в страната и ежедневните протестни действия срещу правителството. Негово Светейшество благослови освещаването на параклиса "Св. Георги Софийски Най-нови" в двора на Александровска болница.

"Ние всеки ден отправяме молитва към Бога да бъде милостив към нашите затруднения, които изпитваме и които са голямо изпитание за всички нас. Трудно е обаче да се каже как това ще се преодолее, в каква степен и в какъв срок. Доколкото е необходимо да се молим за успеха на нашия народ, това го правим при всяка служба, при всяко молитвено бдение за благочестивия православен български народ. И продължаваме да се стремим да вършим неща, които успокояват хората, радват ги и ги изпълват с надежда за благоденствие и преуспяване в живота", каза патриарх Неофит.

"Трудно е да се дадат рецепти как случващото се у нас може да се умиротвори, трудно е да се каже как затрудненията ще се преодолеят, както и в каква степен и в какъв срок. Всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да помогне спокойно да се оправят нещата", е мнението на главата на Българската православна църква.

Днес Негово Светейшество патриарх Неофит освети храм „Св. Георги Софийски Най-нови", в двора на Александровската болница, където според преданието светецът, дал името на църквата, е заловен от турските власти през 1530 г. Идеята за болничния параклис тази година навършила един век, обясни гастроентерологът д-р Камен Данов, който е и член на настоятелството на храма: „1913 г. се ражда идеята. След серия от пожари в Александровската болница се стига до извода, че трябва да има храм в най-старото университетско лечебно заведение в страната". Съществуват данни, че мястото на болницата е избрано именно заради почитта към светеца.

Храмът ще бъде отворен всеки работен ден от 11,30 до 15,30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай