Първият частен космически кораб до Луната вече е история

Мисията беше обявена за успешна от Intuitive Machines и НАСА

Първият частен космически кораб до Луната вече е история | StandartNews.com

Aмериканският спускаем апарат без екипаж "Одисей", който стана първият частен космически кораб до Луната, намери своя окончателен край, след като не успя да се "събуди", заяви компанията, която го е построила.

Базираната в Хюстън компания Intuitive Machines заяви късно на 23 март, че спускаемият апарат, наречен "Одисей", не се е свързал с дома си тази седмица, когато се предвиждаше слънчевите му панели да получат достатъчно слънчева светлина, за да включат радиото му.

Спускаемият апарат се приземи под странен ъгъл на 22 февруари, но все пак успя да завърши няколко теста и да изпрати снимки, преди мисията му да бъде определена като приключила седмица по-късно, когато навлезе в едноседмична лунна нощ.

От Intuitive Machines се надяваха, че той може да се "събуди", след като отново получи слънчева светлина, както направи японският космически кораб SLIM - който се приземи "с главата надолу" през януари.

Компанията съобщи в събота в X, че след няколко дни чакане операторите са потвърдили, че енергийната система на спускаемия апарат, наречен галено "Оди", "няма да завърши още едно обаждане до дома".

"Това потвърждава, че "Оди" окончателно е угаснал, след като затвърди наследството си в историята като първия комерсиален лунен спускаем апарат, кацнал на Луната", се казва в съобщението.

Мисията беше обявена за успешна от Intuitive Machines и НАСА, въпреки че по пътя си се сблъска с множество проблеми, включително преобръщане при кацане.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай