Палавникът Ники се пребори за чудо

Палавникът Ники се пребори за чудо | StandartNews.com

Чудесата се случват. По-лесно - по Рождество. И тази година кампанията "Българската Коледа" ще се опита да направи чудо за болните деца. За да победи доброто обаче, е нужна помощта на всички ни. Как можем да преобърнем живота на болно дете? И един SMS на номер 1117 (за абонати на M-tel, Telenor Vivacom) е достатъчен. Дарение може да се направи още директно през сайта на инициативата - www.bgkoleda.bg, чрез системата ePay.bg, както с превод по банковата сметка в ОББ:

БНТ
За "Българската Коледа"
IBAN: BG13UBBS80023300186210
BIC код: UBBSBGSF

Да помогнем на децата в реанимация - това в каузата на тазгодишното издание на "Българската Коледа". Със събраните от дарения средства ще се закупи модерна апаратура както за диагностика, така и за комплекси грижи за тежко болни българчета, които се борят за живота си.

След две сърдечни операции 3-годишният герой вече ходи на градина

Днес Николай Милчев е здраво, усмихнато и палаво хлапе на почти 3 годинки. Когато порасне, малчуганът няма да помни близо едномесечния си престой в реанимацията още при появата си на бял свят. Споменът за едногодишния ужас дали бебето й ще оживее, дали ще проходи и ще се развие нормално обаче ще преследва майка му Радостина цял живот.

През 2013 г. бременната Радостина очаква с нетърпение раждането на втория си син. Тя дори не подозира, че бебето ще се роди с вродена сърдечна малформация, изискваща спешна хирургическа намеса, след която идва тежък следоперативен период. С 10 дни закъснение от термина, на 26-ти февруари, Радостина ражда сина си Николай. Бебето обаче е синьо-лилаво заради дефект на сърцето. "Транспортираха го по спешност в Трета градска болница и там установиха какъв е дефектът, казвайки ми, че са му нужни 2 животоспасяващи операции", разказва Радостина. Първата бебето претърпява още на втория ден след раждането си. А втората, още по-тежка хирургична операция заради кръвоизлив, Ники понася на 10-ия ден.

Тогава започна кошмарът

Ники беше 30 дни в реанимация. На 2 пъти ми казваха, че няма надежда за него, имаше пневмония и сепсис. Проблемът беше, че не можеше да диша сам и се давеше, едва след месец задиша сам", връща се към болезнените спомени майката. "Бяха ми казали и че Ники има кръвоизлив в главата, после обаче стана ясно, че става дума за разширени мозъчни вентрикули. Затова в продължение на 1 г. трябваше редовно да ходим на проверки на фунтанелата му. Слава Богу, разширените вентрикули се свиха и до днес няма никакви щети по мозъка му", радва се Радостина.

Заради опасността от детска церебрална парализа обаче тя води малкия Ники на рехабилитация 1 г., докато детето не прохожда. Бременността на Радостина проследява гинеколог от Първа АГ "Св. София" в столицата. "Тя ме гледаше на 3D, но не видя проблема със сърцето на бебето ми. Не казвам, че е лоша лекарка, а че е немарлива. Не сме правили скандали след раждането, защото нямахме сили за това. Беше кошмар!", разказва Радостина. При раждането на бебето гинеколожката обяснява синьо-лилавия му цвят с оплетена пъпна връв и успокоява родителите, че всичко ще се оправи. Когато идва неонатоложката обаче, притеснена пита майката

дали е правена фетална ехокардиография

на плода. Радостина не е правила такова изследване, защото лекуващата я гинеколожка не я е посъветвала за това. "Ако беше видяла проблема още докато бях бременна, може би нямаше да родя Ники. Нейната грешка му даде шанс за живот. Но няма да забравя през какви чувства и страшни емоции преминахме цяла година", казва Радостина.

Ден след първия си рожден ден Ники прохожда и с това слага край на кошмарните тревоги на родителите си. "От този ден нататък всичко беше цветя и рози. Но 1 г. сме живели в съмнения и притеснения. Докато Ники не си стъпи на краката, само се молехме с мъжа ми той да може да ходи сам независимо по какъв начин - куцайки, замятайки крак

само да не е на инвалидна количка

разказва Радостина.
По думите й, тя й мъжът й вече са много щастливи родители и след този кошмар оценяват и най-малките неща. "Допреди раждането на Ники живеех безгрижен живот, ядосвах се на малките проблеми, но след случилото се видях колко труден наистина може да е животът и как трябва да ценим истински важните неща", философски споделя Радостина. По думите й през целия този кошмарен период мъжът й Борислав е бил нейна подкрепа и винаги оптимист. "Казваше ми, че каквото и дете Бог да ни е дал, ние ще си го гледаме, но е сигурен, че ще се оправи. Слава Богу, Господ се смили над нас", казва майката. Тя разказва, че през този труден за младото семейство период всички близки и приятели са били тяхна подкрепа. През трудните дни Радостина не спира да говори за проблема на хлапето си, опитвайки се така да приеме, че е възможно то да е с церебрална парализа. "Мнозина казват - не дай, Боже, в такива ситуации. Но не и аз, защото Бог дава!", казва тя. Майката е убедена, че с Ники се е случило чудо.

Днес момченцето й е много усмихнато и палаво дете и дори от 1 месец ходи на детска градина. Майка му

го описва като "голяма беля"

Според нея той е доста по-палав от връстниците си. "Не може да стои на едно място, тича, играе, вика, много лудо дете е", допълва още Радостина. Тя не крие щастието си от факта, че сърцето на Ники се развива страхотно и само трябва да минава профилактичен преглед веднъж годишно. Малкият Ники най-много обича да си играе с колички. Обожава да похапва сладкиши и все пита майка си за торта. "Много е борбен. Не знам дали защото от раждането му се наложи да се бори. Когато иска нещо, се бори за него с нокти и зъби", казва Радостина. За Коледа Ники не си е поискал подарък и затова батко му ще му го избере.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай