Падна тайната на проклятието на фараона Тутанкамон

В продължение на десетилетия се носят слухове за мистериозно „проклятие“, което е сполетяло археолозите

Падна тайната на проклятието на фараона Тутанкамон | StandartNews.com

Изследователи успяха да обяснят причините за мистериозната смърт на британските археолози, които преди 100 години отвориха гробницата на египетския фараон Тутанкамон.

В продължение на десетилетия се носят слухове за мистериозно „проклятие“, което е сполетяло учените.

След дълги години на търсене гробницата на Тутанкамон е открита от британския археолог Хауърд Картър. Няколко години след откритието хората, свързани с находката, умират. Сред тях е и самият Картър.

Учените сега смятат, че изследователите са починали поради „пещерна болест“, причинена от гъбите Aspergillus, намерени в гробницата. В такива условия гъбите живеят много дълго време и освен това увеличават своята вирулентност. По-специално спътникът на Картър лорд Карнарвън може да е умрял поради Aspergillus.

Подобна съдба сполетява и откривателите на гроба на литовския княз Казимеж Ягелончик - те умират от белодробна инфекция.

Следователно слуховете за проклятието на Тутанкамон могат да се считат само за мит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи