Падна голям мит! Колко крачки на ден удължават живота

Въпросът продължава да се коментира широко

Падна голям мит! Колко крачки на ден удължават живота | StandartNews.com

Учените са стигнали до заключението, че само 4000 стъпки на ден могат значително да подобрят здравето на сърцето и да намалят риска от смърт по каквато и да е причина . За всеки 1000 стъпки, направени над тази норма, рискът от смърт през годината намалява с още 15%.

Ново проучване, публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, дава още една причина да извървите четири хиляди крачки всеки ден.

Авторите на изследването, група клинични изследователи от Центъра за мозъчно здраве (PBHC) на Pacific Neuroscience Institute, се стремят да разберат по-добре невропротективните ефекти на умерената до интензивна физическа активност. След анализиране на данни от 10 125 здрави участници, които са били подложени на ЯМР на цялото тяло, учените са установили, че различни видове упражнения, включително ходене, бягане или спортуване, са свързани с подобрено здраве на мозъка.

Учените откриват, че дори умерената физическа активност, като например по-малко от 4000 стъпки на ден, може да има положителен ефект върху здравето на мозъка. Това е много по-малко от 10 000, за които често се говори, което прави тази цел по-постижима за много хора.

Дейвид Мерил, доктор по медицина и гериатричен психиатър, споделя, че резултатите на неговия екип подкрепят идеята, че " упражненията помагат за предотвратяване или поне забавяне на прогресията на влошаването на паметта с възрастта". Той добавя, че хората, които развиват болестта на Алцхаймер или са изложени на повишен риск от развитие, ще имат най-голяма полза от това откритие, пише actualno.com.

"Това е проста рецепта за тези, които искат да подобрят когнитивното си здраве с напредване на възрастта. И звучи така: движете се повече! Ако имате само 30-40 свободни минути на ден, прекарайте това време в ходене (или бягане, или каране на колело) и можете да подобрите когнитивното си здраве и да се предпазите от невродегенеративни заболявания", казва експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mass
преди 3 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи