Откривателят на най-древното злато тази вечер с тримата първи в Брюксел

Откривателят на най-древното злато тази вечер с тримата първи в Брюксел | StandartNews.com

Откривателят на най-древното и обработено злато Райчо Маринов тази вечер ще бъде в Европарламента заедно с тримата първи на ЕС - Мартин Шулц, председател на ЕП, Жан Клод Юнкер, президент на ЕК и Доналд Туск, президен на Европейския съвет. Маринов е в Брюксел по покана на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев за първата по рода си експозиция на известното ни варненско златно съкровище. Това е първата по рода си изложба в сърцето на Европа, коментира Радев. Премиерът Бойко Борисов ще пристигне специално за да почете експозицията.

Евродепутати от различни държави и партии, дипломати и членове на Европейската комисия също ще бъдат на събитието. Еврокомисарят ни Кристалина Георгиева ще е сред гостите, отбеляза още Радев. Находката от 22 октомври 1972 година ще привлече още туристи, но и инвестиции във Варна, подчерта евродепутатът. Около година е била необходима за подготовката на събитието, разкри още той.

Днес през целия ден около керамичните чукчета и останалите експонати се тълпяха любопитни чиновници. Част от посетителите на Европарламента пък не пропуснаха да си направят и селфи с най-старото световно злато, открито край Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай