Откриха тайнствен кораб, изчезнал преди 50 години

"Блайт стар" изчезнал внезапно

Откриха тайнствен кораб, изчезнал преди 50 години | StandartNews.com

Тайнствен кораб, изчезнал преди 50 години, откриха австралийски изследователи. Става въпрос за внезапно потъналия край бреговете на Тасмания „Блайт стар“, предаде ДПА.

Организацията за научни и промишлени изследвания на Британската общност (CSIRO) съобщи в понеделник, че местоположението на 44-метровия моторен кораб, който внезапно се преобръща и потъва край югозападното крайбрежие на Тасмания през октомври 1973 г., е било потвърдено през април по време на 38-дневна изследователска мисия за проучване на подводно свлачище край западния бряг на острова.

Експедицията, ръководена от Университета на Тасмания, включва допълнителна мисия за изследване на неидентифициран потънал кораб, който преди това е бил забелязан от риболовни кораби.

„Картографирането на морското дъно показа, че неидентифицираният потънал кораб лежи на около 150 метра дълбочина“, съобщиха от CSIRO.

„Батиметрията сочи, че останките от кораба отговарят на размерите и профила на „Блайт стар“. От агенцията заявиха, че потъналият кораб е непокътнат и стои изправен на морското дъно, като носът му сочи към северозапад. С помощта на подводни камери изследователите са успели да идентифицират част от името на кораба - „Star“ - върху носа на плавателния съд.

Учените се надяват, че картографирането и видеозаписите могат да помогнат да се отговори на въпросите за причините за потъването на кораба, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай