Откриха лек за често срещано фатално заболяване

Откритието ще помогне да се разработи лек за болестта на Алцхаймер

Откриха лек за често срещано фатално заболяване | StandartNews.com

Учени от Медицинския колеж на университета Кейнс в САЩ са идентифицирали неизвестен досега ген, свързан с протеин. Откритието ще помогне да се разработи лек за болестта на Алцхаймер, смъртоносна и често срещана форма на деменция. Това се съобщава в прессъобщение на MedicalXress .

Изследователите сравниха приблизително милион генетични маркери, наречени единични нуклеотидни полиморфизми (SNPs), с изображения на мозъка на пациенти с болестта на Алцхаймер. Те бяха в състояние да идентифицират специфичен SNP в гена FAM222, който беше свързан с развитието на атрофия в определени региони на централната нервна система, се казва в съобщението.

Експерименталните резултати показват, че протеинът, кодиран от FAM222 и наречен агрегатин, е в състояние да се прикрепи към амилоидния бета пептид - основният компонент на амилоидните плаки - и подпомага образуването на протеинови агрегати.

Когато агрегатин се прилага при мишки, образуването на плаки в мозъка се ускорява при гризачи, възпалението на нервните тъкани се увеличава и когнитивните функции се влошават. Инхибирането на протеиновата активност подобрява състоянието на мишките.

Според Световната здравна организация (СЗО) в момента в света има около 50 милиона души с деменция и почти 10 милиона нови случая се отчитат всяка година. Най-честата форма на деменция е болестта на Алцхаймер, която представлява 60-70 процента от всички случаи.

Най-популярната хипотеза за появата на болестта на Алцхаймер е появата на невротоксични извънклетъчни отлагания на амилоид бета в мозъка. Ефективните лечения, надеждни биомаркери или превантивни стратегии все още не са известни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай