Откриха гена на акнето

Пъпките по кожата са най-разпространеният дерматологичен проблем на Земята, твърдят от СЗО

Откриха гена на акнето | StandartNews.com

Вероятността от появата на акне върху кожата зависи от активността на гена GATA6, който управлява растежа на определен вид клетки в луковиците на косъма. Това установиха молекулярни биолози от Европа и САЩ.

"Установихме, че генът GATA6 играе съществена роля при функционирането на връхните слоеве на човешката кожа, свързано с работата на косъма и на мастните жлези. Неговата загуба води до развитието на типични нарушения в тяхната работа, характерни за акнето. Изучаването на нарушенията при неговото функциониране ще доведе до създаването на нови методи за лечение на това кожно заболяване", коментират учените, предаде БТА.

Според данни на СЗО акнето е най-разпространеният дерматологичен проблем на Земята, засягащ 650 милиона души - повечето от тях са млади хора и подрастващи.

Екипът на Фиона Райт от Кралския колеж в Лондон е открил генетичната основа на заболяването. Специалистите изследвали генните изменения при появата на акнето при мишки и хора по време на половото съзряване. Специалистите съсредоточили вниманието си върху участъка GATA6. Той играе ролята на стоп сигнал и помага на кожата да избегне бързото размножаване на кератинотиците, клетките, които са в основата на акнето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай