Откриха нови 24 км от пътя Кърджали-Подкова

Откриха нови 24 км от пътя Кърджали-Подкова | StandartNews.com

Кърджали. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри 24-километровия участък от спирка „Джебел" – Подкова, част от пътя до Маказа. Така разстоянието от Кърджали до ГКПП "Маказа –Нимфея" вече е 51 км. На тържеството присъстваха зам.-министърът на транспорта Петър Киров, областният управител Бисер Николов, кметове на общини в кърджалийско, четиримата депутати от региона, шефът на АПИ инж. Стефан Чайков. Гост от гръцка страна бе изпълнителен секретар на област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимудис.

„Маказа вече е открит като пункт и така мечтата на родопчани да имат пряка връзка с гръцките градове от пограничните региони е реализирана", заяви Десислава Терзиева. Тя изказа благодарност на строителите, положили усилия да проектират и построят пътя за Гърция. По думите на зам.-министъра на транспорта Петър Киров пътят открива нови възможности за икономическо развитие на региона и нови бизнес контакти с Гърция.

„Пътят за Маказа е изключително важен и за националната транспортна мрежа, защото осигурява достъп през европейския коридор №9 до гръцките пристанища", каза в изказването си председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.

Проектът включва 8 км рехабилитация на съществуващ път и 24 км изцяло нов път с 6 нови мостови съоръжения и 9 кръстовища за връзка с отделните населени места. „Трафикът в денонощието е около 3 600 автомобила, което означава, че се увеличава достъпът на гръцките туристи до културно-историческите забележителности в Източните Родопи", подчерта Стефан Чайков."Нека този път да бъде безметежен".

"На добър път" на три езика – български, гръцки и турски, пожела енорийският свещеник отец Петър. Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед също благослови новата пътна връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай