Откриха един тон месо със салмонела

Откриха един тон месо със салмонела | StandartNews.com

Перник. Един тон заразено със салмонела месо е засечено в Перник. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните са открили болестотворните бактерии в пилешки разфасовки на две пернишки месопреработвателни фирми.

И двете са купували суровината от един и същи голям производител. В суровото месо са открити два серотипа салмонела - Salmonella Derby и Salmonella Infantis. Според инспекторите дори и да бъде консумирано от хора месото, е малко вероятно те да се разболеят, тъй като и двете бактерии се водят нископатогенни. Ако развият симптомите, те ще са повръщане и диария.

До момента няма данни в търговската мрежа да има от пилешкото със салмонела. Извършват се допълнителни проверки и на двете фирми, които се намират на територията на Перник и Стара Загора. По предварителни данни става дума за вторично замърсяване, което означава, че месото е било замърсено по пътя към преработващото предприятие. Взети са проби и се очакват до няколко дни резултатите от тях. На фирмата преработвател са наложени административни санкции съгласно Закона за храните.

"Считам, че се касае за вторично замърсяване при фирмата преработвател, която е произвела птичето месо", това каза на брифинг д-р Венцеслава Тасева, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирана от Фокус.

"Категорично мога да заявя, че за това не е виновен доставчикът на суровини, тъй като при него няма отклонение нито на ниво ферма, нито на ниво добив на месото в кланица", добави д-р Тасева. Тя заяви, че се касае за местни продукти и заготовки от птиче месо.

„В региона, в който са произведени продуктите, няма никакво оплакване на консуматори. Фирмата се намира в област Перник. Количествата не са налични в търговската мрежа", обясни д-р Венцеслава Тасева. „Затворихме предприятието, предприехме мероприятията по почистване, измиване и дезинфекция. Замърсяването може да стане по вторичен път от персонал, от повърхности. Това са другите възможни източници, след като сме установили, че не се съдържа в доставчика и при доставчика всичко е без отклонение", каза още д-р Тасева. Тя посочи, че до края на седмицата ще бъдат готови окончателните резултати от проверката на птичето месо.

"Предстои изследване на персонала от предприятието и ще се установи дали не са салмонело-носители. Глобите на този етап по действащия Закон на храните са много ниски и са до 1000 лева. Проучването ни продължава, така че за различни видове нарушения можем да наложим няколко вида глоби и ще го приложим", заяви д-р Тасева.

Тя поясни, че началото на случая е от две седмици. „Фирмата беше затворена през миналата седмица в период на 5 дни от 6 до 10 юни и в понеделник тя отново е отворена", каза д-р Тасева. Тя допълни, че на този етап няма информация за други случаи на замърсяване от същата фирма и че фирмата не е имала възражение и не е искала друго изследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай