Откриха антракс в шуменско село

Болно агне е причината за заразата

Откриха антракс в шуменско село | StandartNews.com

Шумен. Откриха антракс в Шуменско. Заразата е в село Ясенково, където мъж заколил болно агне. Това съобщава БНР. Д-р Пепа Калоянова, която е директор на испекцията, е потвърдила диагнозата, същото показват и лабораторни анализи. 

Цялото село е под карантина и всички живущи в него ще бъдат ваксинирани. Сигналът за кожната форма на антракс е получен в сряда, уточняват от Регионалната здравна инспекция. 

58-годишният фермер Сали Осман е имал рана на пръста и след допир с кръвта на животното се е заразил и той. Синя пъпка се появила на лицето му. Той и снаха му са яли от месото, обясняват запознати.

Човекът е под наблюдение в инфекциозното отделение на болницата в Шумен. Няма опасност за живота му. В момента е под антибиотично лечение, което му действа добре, уточняват от болницата. Семейството му също е на антибиотици. От инспекцията обясняват, че са издирени всички лица, които са в били в контакт с мъжа. 

Заразеното месо  и кожата на агнето са унищожени в екарисаж. Вече е извършена дезинфекция на двора на фермера. Близо 2 хил. животни от селото са под карантина, която ще продължи две седмици, допълват от БНР. Те са ваксинирани и не могат да пасат свободно. 

"Животните в село Ясенково, община Венец, е поставено под двуседмична карантина, като е забранено пускането им на паша". Това съобщава за Радио Шумен директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

Взетите проби от село Ясенково са изпратени във референтна ларобатория в София. До няколко дни ще бъдат готови резултатите. 

Антраксът е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта е зооноза, която се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети имали досег с трупа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай