Отбелязват празника на светите Баташки мъченици

Отбелязват празника на светите Баташки мъченици  | StandartNews.com

Батак. На 16 и 17 май 2014 г. в град Батак, Българската православна църква ще отбележи паметта на светите Баташки мъченици.

Тържествата се организират с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и съвместно с Община Батак.

В това духовно тържество ще вземат участие митрополити от Светия Синод, епископи на БПЦ и свещеници от цялата епархия.

Съгласно програмата на Пловдивската света митрополия на 16 май петък, в 18.45 часа - с литийно шествие от старинния храм "Св. Неделя" - ще се пренесе иконата на светите Баташки мъченици до площад „Освобождение", където от 19 часа Пловдивският митрополит Николай ще възглави празничната вечерня с петохлебие.

След богослужението ще се поднесат венци и цветя в старинния храм „Св. Неделя" и ще се проведе празнична заря-проверка.

На 17 май събота - от 9.30 часа на площад „Освобождение", Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, в съслужение с архиереи и свещенослужители, ще отслужи съборна света Божествена Литургия.

В същия ден от 8.30 часа в старинния храм „Св. Неделя", където се покоят светите мощи на страстотерпците, ще бъде отслужена Утринна и света Литургия.

Приканваме православните християни да съучастват в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай