Отбелязваме Деня на спасението

Отбелязваме Деня на спасението | StandartNews.com

Отбелязваме Деня на спасението. Днес се навършват 73 години от спасяването на българските евреи. Европейската общност почита и паметта на евреите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Организация на евреите в България „Шалом" и Регионална организация на евреите „Шалом" – София организират възпоменателна церемония в София по повод Деня на спасението – 10 март - отбелязване на 73 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

От 11.00 ч. пред паметника на Димитър Пешев в София ще се проведе възпоменателна церемония и поднасяне на цветя, пише БГНЕС.

Димитър Йосифов Пешев е роден на 13 юни 1894 г. в Кюстендил в заможно семейство. Родителите му успяват да възпитат шестте си деца в дух на хуманизъм и демократичност. Димитър учи в Солунския лицей и Кюстендилската гимназия. През 1915 г. постъпва в Юридическия факултет на Софийския университет, но година по-късно прекъсва обучението, за да участва в Първата световна война.

През 1919 г. завършва юридическото си образование в Софийския университет. Работи като юрист в Кюстендил. След преврата от 19 май от 1934 г. Димитър Пешев приема предложението на Кимон Георгиев и става председател на управителния съвет на банка „Български кредит", а от 1935 г. е назначен за министър на правосъдието в Правителството на Кьосеиванов. През краткия си шестмесечен мандат Пешев работи активно за безпристрастност на съдебната система, полага огромни усилия за модернизиране на законодателството по отношение на гражданския брак, заема се с построяването на сграда за Министерство на правосъдието. Краят на кариерата му като министър идва през 1936 г., когато отказва да подпише смъртната присъда на Дамян Велчев. Началото на Втората световна война заварва Димитър Пешев като депутат в 24-то Обикновено народно събрание. Мандатът му продължава и в следващия парламент, в който заради високия му престиж е избран за подпредседател. В началото на 1943 г., след засиления натиск от Германия за „окончателно решаване на еврейския въпрос", България е задължена да депортира в лагерите на смъртта 48000 български евреи. Депортирането е спряно в резултат на прочутата Кюстендилска акция, оглавявана от Петър Михалев, Асен Суичмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов и последвалата решителна намеса на Димитър Пешев, продиктувана от убеждението му, че е длъжен на всяка цена да защити законността и националното достойнство на държавата. Заповедта за депортирането е отменена, но това не дава спокойствие на Димитър Пешев и на 17 март 1943 г. , подкрепен от още 42 депутати, внася протестно писмо до министър-председателя. Следват бурни дебати, които не само отхвърлят подписката, но и отстраняват Пешев от поста му.

След преврата на 9 септември 1944 г. Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години строг тъмничен затвор. И въпреки, че излежава само една година от присъдата си, той е лишен от правото да упражнява адвокатската си професия, отнето му е жилището и е лишен от правото на пенсия. Такава му отпуска Израел през 1965 г. Потънал в нищета и забвение, Димитър Пешев умира през 1973г., останал без признание за смелата си и доблестна гражданска позиция .

Признателността за неговото дело идва първо от Италия, когато италианският журналист Габриеле Нисим издава биографичната книга „Човекът, който спря Хитлер: Историята на Димитър Пешев, спасил евреите на една нация".

На 6 ноември 1998 г. в Българския парламент се провежда тържествено честване на Димитър Пешев. Реч произнася Габриеле Нисим. (Реч на Г. Нисим пред Парламента)

Освен с почетното гражданство на Израел, делото на Димитър Пешев е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим . На 25 януари 2000 г. по инициатива на българската делегация в ПАСЕ, в сградата на Съвета на Европа в Страсбург , наред с бюстовете на основателите на Обединена Европа е поставен негов бронзов бюст – дар от българското Народно Събрание, изработен от известния български скулптор Иван Минеков, а Международната фондация „Раул Валенберг" изсича медал с неговия лик.

През 2002г. в сърцето на родния му град Кюстендил е изградена къща-музей, точно копие на родната му къща, дарение от Съюза на българските евреи в Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай