Остава бедственото положение в Монтана, Враца и Ловеч

Остава бедственото положение в Монтана, Враца и Ловеч | StandartNews.com

Тежката зимна обстановка продължава в северозападната част на страната. Силният вятър и обилният снеговалеж предизвикаха снегонавявания, като на места снежните преспи надхвърлиха 1 метър, уточнява МВР.

За последните 12 часа пожарникари, спасители и полицаи са оказали съдействие при стотици сигнали за закъсали и бедстващи граждани. Общо са евакуирани над 320 човека, изтеглени са 640 леки автомобила, осем автобуса и микробуса и четири тежкотоварни автомобила.

Монтана

В Област Монтана вчера в късния следобед след обилен снеговалеж и силен вятър в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец са се образували снежни преспи от над 1 м. В 20 часа е обявено бедствено положение на територията в цялата област. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 души са евакуирани и настанени в сградата на община Вълчедръм и в кметство на село Ковачица.

Пътищата между селата Долно Церовене и Вълчедръм и градовете Монтана и Лом остават временно затворени.

Нормализира се обстановката в област Монтана, вятърът вече поутихна и ги няма снегонавяванията, които бяха през вчерашния ден и през нощта, каза днес за "Фокус" Ивайло Петров, областен управител на Монтана.

В момента приоритетно се почиства пътят Монтана – Лом, като този път все още е затворен със заповед на директора на Областно пътно управление. „Снощи там бе най-голямото натоварване, най-големият поток и най-много автомобили бяха попаднали в капана. След това ще се отвори пътят Долно Церовене – Якимово – Вълчедръм, там още пътят не е разчистен и трябва да се поработи. Пътят Монтана – Лом се разширява – там преспите със сняг са пробити още към полунощ и всички хора бяха евакуирани, които имаха проблеми с автомобилите заради лоши гуми или привършило гориво" , допълни областният управител. Според него този път до 1 час ще бъде отворен, като там има патрули на полицията, които осигуряват нормалното почистване на пътя. Той посочи, че към полунощ тази вечер са се справили със ситуацията със закъсалите хора в преспите – те са били евакуирани, настанени в сгради на кметства, на топло с осигурени топли напитки и храна. „Надявам се общините вече една по една да отменят бедственото положение.

В община Медковец всичко е нормално от 7 часа тази сутрин", обясни Ивайло Петров. Областният управител на Монтана предупреди, че в предстоящите дни се очакват много ниски температури до минус 20 градуса и хората да не предприемат пътувания, защото при такива ниски температури дори със смеси не може да се почистват асфалтовите настилки и те остават заледени.

Враца

В Област Враца на територията на областта е обявено бедствено положение в 20.30 часа. Получени са множество сигнали за закъсали автомобили между град Оряхово и село Селановци, както и в пътните участъци между селата Лесура и Фурен. Оказана е помощ и всички, авариралите автомобили са освободени и към момента няма сигнали за бедстващи на територията на областта.

Плевен

В Област Плевен има затворени пътища в общините Плевен, Кнежа, Долна Митрополия, Червен Бряг и Пордим. Затворен е и пътят между Плевен и Ловеч. Екипи на РДПБЗН - Плевен са евакуирали около 60 души и е оказана помощ на "Спешна помощ", като са транспортирани тежко болни от с. Гривица, с. Бъркач и гр. Пордим до медицинско заведение в областния град. Продължава евакуирането на закъсали шофьори по пътя Кнежа - Бяла Слатина.

В Област Ловеч в 19 часа снощи е обявено бедствено положение за селата на територията на община Ловеч. Към момента не е възможно да бъдат почистени пътищата до малките населени места. Екипите на пожарната са в готовност да окажат помощ при постъпването на сигнали за бедстващи граждани. /БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай