Вторник,

Осиновяването трябва да бъде лесен и щадящ процес

От: Администратор -
A
A
A

Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ за осиновителите процес. Това целят и законодателните промени, които Министерството на правосъдието подготвя. Това заяви пред БНТ  правосъдният министър Екатерина Захариева.

Предстои да бъде създаден единен национален съвет за национално осиновяване. По този начин осиновителите ще могат да подават на едно и също място заявления и ще влизат в единен регистър. Това ще съкрати процедурите, увери правосъдният министър. Според Захариева законодателството у нас по отношение на осиновяването е едно от най-либералните в ЕС. За първи път у нас се въвежда изискване за разлика между осиновителя и осиновения от 50 години.

"Ние въвеждаме по-либералния подход, който считаме, че е по-добър и за децата, тоест не по-малко от 15 години разлика и не повече от 50. Имаше въпроси дали това означава, че ако си на 51 не можеш да осиновиш бебе, да, означава, но това пък означава, че можеш да осиновиш дете на 3,4 години или ако си на 55. Така се стимулира хората на по-напреднала възраст да осиновяват и по-големи деца, това е естественият жизнен цикъл. Основната цел е все пак да се осигури семейна среда и грижа за децата", обясни тя.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички