Орязаха с 15 дни лова на глигани

Орязаха с 15 дни лова на глигани | StandartNews.com

Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча с форум в Правец

Родните ловци ще имат 15 дни по-малко за лов на глигани. Причината е, че трябва да приемем европейските срокове за ловуване. Земеделският министър Десислава Танева припомни, че в момента Изпълнителната агенция по горите подготвя изменения в Закона за лова и опазване на дивеча.

"Предстои да бъде обсъдено и изменение на сроковете на ловуване съгласно европейското законодателство и ратифицираните от България международни конвенции. Съществува предложение срокът за ловуване на свободния дивеч и фермерно отглеждания дивеч да бъде уеднаквен. Срокът за ловуване на дива свиня ще бъде съкратен до 31 декември, а не както е до сега до 15 януари, което ще доведе до подобряване и увеличаване на популацията на този вид дивеч", каза Танева. Тя уточни, че ще бъде въведен и по-строг ред за използване на стационарните капани за улов на жив дивеч за разселване и заградените площи. "Обсъжда се идеята групово ловуване на дивеч да се извършва само в огради, които обхващат големи площи", каза още министър Танева.

Тя заедно с премиера Бойко Борисов откриха годишната среща на Генералната асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча, която се провежда в Правец. Организацията е създадена през 1930 г., а година по-късно Българската ловнострелческа организация "Сокол" е приета сред първите 6 страни членки на съвета. Последната такава среща у нас се е провела през 1978 г. в София. Гостите бяха посрещани на входа на залата от сокол и харис, държани в ръка от шефовете на дружеството за запазване на грабливите птици Павел Якимов и Румен Чавдаров. Бойко Борисов и Десислава Танева се снимаха за спомен с уникалните птиците. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай