Орешарски запали свещите на Ханука с посланика на Израел

Орешарски запали свещите на Ханука с посланика на Израел | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин запалиха заедно с посланика на държавата Израел Шаул Камиса Раз седемте свещи на Празника на светлината – Ханука. Домакин на тържественото събитие бе за пръв път в историята си Министерство на външните работи, което събра в киносалона си дипломатическия корпус, високопоставени политици и общественици. Сред уважилите празника бе посланичката на САЩ у нас Марси Б. Рийс, както и временно ръководещата мисията на Обединеното кралство, Катрин Барбър. От българска страна присъстваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Убеден съм, че празникът на светлината и на толерантността е добър повод да отправим силно послание към обществото за търпимост, доброжелателство между хората с различен етнос, религия и култура", заяви министър-председателят Пламен Орешарски. Премиерът изтъкна, че българският народ е доказал в годините своята толерантност, човеколюбие и съзнание за справедливост. "Вярвам, че като общество ще съумеем и занапред да запазим своята чувствителност към всички прояви на ксенофобия, към опитите за налагане на ненавист и нетърпимост, към омразата и разделението. Важно е да проявим мъдрост и привързаност към общочовешките ценности - такива, каквито ние, българите, сме ги демонстрирали пред света преди 70 години по отношение на нашите съграждани - българските евреи", каза министър-председателят. "Убеден съм, че добрите ни отношения ще продължат и занапред на основата на диалог и разбирателство", добави премиерът Орешарски. Той пожела на еврейската общност в България здраве и благоденствие.

Посолството на Израел в София, заедно с Държавния културен институт към министъра на външните работи, бяха подготвили кратка културна програма, включваща фото изложбата „Истории от Израел", прожекция на късометражния филм „Вяра", както и изпълнение на традиционни еврейски песни.

Празнуването на Ханука с подобна съвместна инициатива се случва за първи път в България и може да се разглежда като своеобразен завършек на тържествата, с които двете страни отбелязаха през тази година 70-години от спасяването на българските евреи.

Ханука е празник, който започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев. Подобно на християнската Коледа, Ханука за евреите е семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват празнични песни. На трапезата се поставят предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма.

Празникът води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 година преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни на празника. Това е осем-дневното „Чудо на светлините", празнувано до днес като „Празникът на освещението на Храма" или „Празникът Ханука".

Изложбата „Истории от Израел. Фотографско пътешествие през душата на една нация", която може да се види във фоайето пред кинозалата на МВнР, предлага любопитен калейдоскоп на съвременното израелско общество в кадри на водещи фоторепортери и документалисти. А филмът на Давид Асулин „Вяра" е пътешествие към корените на монотеистичните вярвания, целящо да покаже присъствието на монотеизва в Светите земи през 21 век. Друзи, бахаи, самаряни, суфисти, евреи, мюсюлмани и християни са част от пъстрата религиозна картина на съвременното израелско общество и всички те имат своите ритуали и свещени места.

Какво каза на тържествената церемония израелският посланик Шаул Камиса Раз – четете ТУК.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай