Орден за Ваньо Танов посмъртно

Орден за Ваньо Танов посмъртно | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно с орден „За гражданска заслуга" I степен генерал-майор Ваньо Танов за големите му заслуги и принос за укрепване на митническата администрация в България, съобщиха от президентството.

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов почина внезапно на 29 февруари на 57-годишна възраст. По предложение на финансовия министър Владислав Горанов правителството също награди посмъртно ген. Танов.

За проявена храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот държавният глава отличи и кинооператора Григор Кумитски, спасил момиче от удавяне, с орден „За храброст" I степен.

„Живеем във времена, в които често имаме нужда да припомняме истинските стойности в живота, да виждаме образци на човечност и гражданска смелост. За мен е огромна чест да наградя с висши държавни отличия, за съжаление посмъртно, двама уважавани мъже, двама големи българи, показали на целия български народ какво означава чест и себеотрицание", заяви Плевнелиев в словото си на церемонията.

„Знам колко боли загубата на най-близкия. Но кое друго, ако не най-истинската болка ще ни научи как да живеем и кое друго, ако не смъртта на най-близкия, ще ни отвори за смисъла на човешкия живот така, както те го живяха - скромно, но достойно, честно и почтено, смело и самоотвержено. Отидоха си двама големи, достойни българи. Нека се поучим от тях. Нека си спомняме за тях и нека продължим тяхното дело", обърна се държавният глава към близките на Танов и Кумитски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай