Оранжев код за интензивни валежи в част от страната

Оранжев код за интензивни валежи в част от страната | StandartNews.com

София. Днес ни чакат обилни валежи и силни гръмотевични бури. Затова от НИМХ при БАН обявиха оранжев код за днес, който се отнася за 10 области в страната.

Кодът е в сила за областите Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Русенска, Силистренска, Варненска и Добричка. Там през деня сумарните количества на валежа ще са до 35-50 л/кв. м.

Освен оранжев код, жълт бе обявен за 5 области на Северна и Южна България заради обилните дъждове. Кодът касае областите Врачанска, Плевенска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска. Там през деня сумарните количества на валежа ще са до 20-30 л/кв. м. Зелен код пък е обявен в Западна България.

От НИМХ предупреждават, че времето е изключително опасно. Метеоролозите увеличават областите с обявен оранжев код с всеки изминал час. Причината е, че валежите продължават да бъдат интензивни и гръмотевичните бури обхващат по-голям регион.

През изминалото денонощие валя почти в цялата страната. Днес по- голямо количество валежи и гръмотевични бури ще има в Централна и Източна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай