Опашки за преглед при Жужи Бацилова (ОБЗОР)

Опашки за преглед при Жужи Бацилова (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мечки бориха смелчаци за здраве, бежанци от Сирия не спряха да танцуват

Десетина стари фамилии са ядрото на кукерската група в благоевградския квартал "Струмско". Някогашните ръководители постепенно предали щафетата на по-младите, но не спират да им помагат със съвети, както и да са сред участниците в кукерските игри. Януари е доста тежък месец за местните кукери. Те имат повече изяви, отколкото са кръговете в английското футболно първенство. На 1 януари е най-големият им празник - Сурва, следват фестивали в Благоевград, Симитли, Разлог и Перник.

Стотина души от сурвакарската група в "Струмско" поеха по своя тежък път навръх своя най-голям празник на 1 януари. Рано сутринта обаче липсваха най-малките и най-възрастните членове на дружината. Защото те няма да могат да издържат тежкия маратон, който продължава поне 12 часа. Затова се включват по-късно. С мъжете и жените върви дори човек, който е "назначен" за шивач. Носи в себе си дебела игла и доста конец. Защото при борбите някои кожи и дрехи се късат, но се кърпят на място, за да продължат обиколката си сурвакарите. Начело на шествието е свещеникът, след него вървят подръка булката и младоженецът, старците, мечките и мечкарите, после идва ред на страховитите кукери. Всеки стопанин ги чака пред дома си. Посрещат ги с усмивка. Мечките борят домакина за здраве. Жените пък дават я сланина, я суджук, я ракия и вино, някои даряват и пари. "Всяка група си има отговорник. Следи се за всичко. Дойде ли Сурва, очите ми се насълзяват. Кеф ми е, на душа ми е. С това се раждаш, с това си умираш", вълнуват се по-възрастните. През цялото време шествието се заснема от видеооператор. Той играе ролята на Биг Брадър, тъй като хваща в кадър действията на всеки от групата. Няма как да се открадне нещо от когото и да било. Всичко се събира на едно място. В каруцата, теглена от магаре, са натоварени няколко туби - в едната се сипва дареното бяло вино, във втората червеното вино, а в третата ракията. Има си специален разливач, който прелива напитките от каните на стопаните в съдовете на сурвакарите.

Двучасово шоу спретнаха кукерите на площада в старата част на квартала пред погледите на стотици зрители. Бежанци от Сирия надуваха мощна уредба и не спряха с танците. В същото време лекарски екип начело с д-р Жлъчко Далаков правеше безплатни и безкръвни операции. Пациентите търпеливо чакаха реда си. За тях се грижеше яката медицинска сестра Жужи Бацилова, която тръшваше болните на носилката. После лекарят поемаше лечението. Химическо чистене предлагаха няколко души, които се возеха на каруца. Те не спряха да перат дрехи и да ги сушат на простора. Сръчни хлебари замесваха питки и ги хвърляха в пещта, за да се пекат и да почерпят публиката. Майстори мазачи с мистрии "замазваха" асфалта. Не спря да се вие и кръшно хоро на мегдана. На него се хванаха почти всички зрители. "За нас е важно да направим незабравим празник за хората, ние се чувстваме прекрасно", казаха сурвакари. Кукерите пък прогониха злото надалеч от квартала с игрите си. "Нека всички сме здрави и щастливи, затова са нашите танци. Не е лесно да изкарам цял ден с тези кожи, но не усещам тежест, а вълнение и радост", увери 17-годишната Габриела.

Хубавата кожа може да стигне 3 бона

Венцислав Лудачки

Все по-трудно се намират чисто бели кожи. Ако косъмът е над 70 сантиметра, цената на 1 кожа може да стигне до 2500-3000 лева. Пътуваме до Карлово, до Калофер, до Петрич. Харесваме животни, спазаряваме ги. През юни, юли отново сме там, за да видим как растат четириногите, плащаме капаро за тях.

Деца и старци са заедно

Стойко Гърчев

Примерът ми последва синът Валери, който е на 17 години. По-запален е от мен. Съпругата ми в началото бе против, но сега и тя помага в приготовленията за сурва и фестивалите, в които участваме. Деца на 3-4 години и старци на по 85 години са заедно сурвакари. Не знам дали мишката ще изяде книжката, но за много хлапета кукерските кожи надвиха мишката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай