Омбудсманът сезира МВР за тормоз от фирмите за събиране на вземания

Омбудсманът сезира МВР за тормоз от фирмите за събиране на вземания | StandartNews.com

София. Оплаквания от гражданите за психически тормоз и отправени заплахи от служители на колекторските фирми са накарали омбудсманът Константин Пенчев да сезира служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Хората се оплакват от фирмите за събиране на вземания заради злоупотребява с личните им данни.

Константин Пенчев подчертава, че вече се е обръщал по този повод към Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата, като от двете институции са го уведомявали за конкретни предприети действия.

Омбудсманът напомня, че самият той многократно е отбелязвал проблема в годишните доклади за дейността си пред Народното събрание, а също и в Специалния доклад за проблемите при упражняването на правата на потребителите на обществени услуги, в който има препоръка да бъде регламентирана дейността на фирмите за събиране на вземания, както и да се създаде единен регистър на колекторските фирми.

В писмото до министъра на вътрешните работи Константин Пенчев констатира с безпокойство, че проблемът вместо да се преодолява, по-скоро се задълбочава. Той пише, че в институцията на омбудсмана продължават всекидневно да постъпват жалби срещу дейността на фирмите за събиране на вземания.

Конкретният повод отново да се обърне към министъра на вътрешните работи е сигнал от жалбоподател с приложено "Уведомление за посещение" от "Кредитекспрес България" ЕООД. С него гражданинът е уведомен, че ще бъде посетен на адреса му от представител на отдел "Събиране на място", за да потвърди настоящия му адрес, както и да се запознае с неговото имущество, като информацията ще бъде използвана от частен съдебен изпълнител при принудително събиране на задълженията.

Омбудсманът подчертава, че е силно разтревожен от това арогантно потъпкване от колекторската фирма на основни права на човека, гарантирани от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (чл. 12 – никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства); Хартата на основните права на Европейския съюз (чл. 7 – всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговите съобщения); Европейската конвенция за правата на човека (чл. 8 – всеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията); Конституцията на Република България (чл. 33 – жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона. Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост).

Константин Пенчев пише: "Обръщам се към Вас, с оглед на правомощията на полицейските органи съгласно Закона за МВР за осъществяване на превенция на правонарушенията, с препоръка да разпоредите предприемане на спешни мерки за защита на основни права на хората, тяхната сигурност и спокойствие от дейността на колекторските фирми, които преминават границата на позволеното".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай