Омбудсманът предлага държавна грижа за бездомните и самотните

Омбудсманът предлага държавна грижа за бездомните и самотните | StandartNews.com

Националният омбудсман Мая Манолова ще настоява държавата да поеме разходите по грижата за бездомни и самотните хора. Това обяви тя в родния си град Кюстендил, където имаше изнесена приемна за граждани, а преди това се срещна с ръководители на социални домове и звена в общината.

Омбудсманът ще настоява за по-високи заплати на специалистите, които работят в социалната сфера и ще постави пред Министерството на труда и социалната политика въпросът за решаване на проблемите с така наречените невидими хора – бездомниците и самотните, които живеят изолирани от обществото, без да има кой да полага грижи за тях. "Община Кюстендил осигурява средства за домашен социален патронаж, с който се подпомагат 450 души. Държавата тук отсъства, дейността се поддържа по общини, благодарение на техните ръководства. Ще направя постъпки, дейността да се включи към делегираните от държавата дейности. Разказаха ми за жена, на която от месеци не е сменян катетъра!", коментира Мая Манолова.

Според нея във всеки областен център трябва да има кризисен център за хора без дом и за претърпелите насилие, който да е делегирана от държавата дейност на общините с национално финансиране.

Омбудсманът обяви, че предприема проверки на всички все още съществуващи в страната домове за деца, лишени от родителски грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай