Омбудсманът: Новият Изборен кодекс отвори кутията на Пандора

Омбудсманът: Новият Изборен кодекс отвори кутията на Пандора | StandartNews.com

София. "С новия Изборен кодекс отворихме кутията на Пандора. За обсъждане се връщат болезнени теми, по които обществото през годините стигна до някакъв консенсус – уседналостта, агитацията на майчиния език...".Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в сутрешния блок на ТВ 7. При това парламентарно мнозинство не е ясно кое как ще мине, коментира още той.

По-лесно е исканията на хората, които бяха заявени на миналогодишните протести, да бъдат уважени, смята Пенчев. И уточни, че е имало възможност с промени в няколко законови текста този проблем да бъде разрешен до края на миналата година. "Вместо това се възприе по-дългият път и писането на кодекса започна отначало", добави омбудмсанът.

"На всички ни е ясно, че и най-съвършеният изборен кодекс няма непременно да направи изборите честни и да вкара в парламента най-достойните, но хората искаха да се изравнят правата и шансовете на независимите и партийните кандидати и това трябваше да се уважи", каза още Пенчев.

Омбудсманът коментира и искането на президента Росен Плевнелиев за референдум с три въпроса. Държавният глава поставя въпроси, които непрестанно се обсъждат, но не се приемат от никоя партия, подчерта той.

Евентуален референдум в деня на изборите за Европейски парламент не означава, че евровотът ще се проведе по стария кодекс, категоричен бе омбудсманът. Напротив, новите текстове могат да се приемат на второ четене в Народното събрание преди това и "ако случайно референдумът е валиден и ако случайно на трите въпроса е отговорено еднозначно", тогава юристите ще седнат да мислят как точно да стане и кодексът отново ще се промени, продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай