Ограничават покупката на земя по датски модел

Ограничават покупката на земя по датски модел | StandartNews.com

София. "Ще търсим възможности не за забрана, а за ограничаване на покупката за земя", заяви министърът на земеделието проф. Димитър Греков по повод подкрепения от парламента мораториум за продажба на ниви на чужденци, който предизвика сериозен дебат в обществото.

В момента се проучва опитът на Дания и на Унгария при присъединяването им към Европейския съюз. Едно от условията там е всеки, който иска да купи земя, поне две години преди това да е регистрирал земеделско производство, обясни министърът.

Преди няколко дни Греков предложи да се обсъдят и други видове ограничения - например да не могат да се развалят дългосрочни договори с арендаторите или наемателите или пък да не се продават ниви около границите или около стратегически за страната обекти.

Министър Греков коментира още, че процесът за комасация на земеделска земя в България е изпуснат безвъзвратно. "Сега вече имаме нови собственици на земята и комасирането й трябва да стане по доброволен път, което ще бъде трудно и много дълго," посочи той. Според Греков една от целите на мораториума върху продажбата на земя е била именно тази - да могат земеделските ни производители да я окрупнят - доброволно и по естествен път. "Разделена на малки парцели, тя не представлява интерес нито за чужденците, нито за нашите производители", подчерта проф. Греков. Според земеделския министър държавата трябва да инвестира в подобряване на условията за напояване на нивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай