Вторник,

Официално: Сърдечни проблеми довели до смъртта на Тодор

От: Failed to load user -
Официално: Сърдечни проблеми довели до смъртта на Тодор
A
A
A

Нанесеният побой над 18-годишния Тодор Йорданов от Враца не е причина за смъртта му. Днес от прокуратурата сложиха край на разногласията във връзка с трагичния инцидент. Петорната съдебно-медицинска експертиза гласи, че причината за смъртта на Тодор Йорданов е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

"На базата на проведеното от нас макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие", категорични са експертите, изготвили заключението.

В документа се казва още, че тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

"При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве. Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия", се каза в заключението на вещите лица.

Заключението на петорната експертиза е, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.

"По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдание. При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества", пише още в документа, публикуван днес от прокуратурата.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички